Alen SalihovićAlen Salihović

Bratje minoriti v Piranu praznujejo 700 let od posvetitve samostanske cerkve

Radijski utrip | 02.10.2018, 14:58 Petra Stopar

Manjši bratje minoriti v nedeljo, na Dan rožnega venca, vabijo na slovesno praznovanje 700. obletnice posvetitve samostanske cerkve sv. Frančiška Asiškega v Piranu. »Izbrali smo nedeljo po prazniku sv. Frančiška Asiškega,« je za naš radio povedal p. Slavko Stermšek, ki je bil do avgusta letos gvardijan cerkve v Piranu in smo ga gostili na našem radiu.

P. Slavko Stermšek nam je v pogovoru povedal, da podatki o gradnji cerkve sv. Frančiška Asiškega pišejo, da so bratje začeli graditi cerkev leta 1301 s pomočjo takratnega piranskega župana Mafea Manolessa, ki je bil bratranec takratnega koprskega škofa. Cerkev je bila končana in posvečena leta 1318, zato letos obhajamo njeno 700-letnico. V svoji zgodovini je doživela marsikaj, bila je tudi denacionalizirana. Bratje so imeli v 17. in 18. stoletju lastno šolo noviciata in glasbeno šolo, ki jo je obiskoval znameniti italijanski skladatelj Giuseppe Tartini. Njegov oče pa je bil zapisnikar, tudi za soline, katerih lastniki so bili patri. Današnja cerkev ima 32 grobnic.

Danes se po besedah p. Slavka bratje v Piranu preživljajo z romarskim turizmom, kulturo, umetnostjo, gostijo skupine na duhovnih obnovah in vajah, pa tudi dobro sodelujejo z Župnijo sv. Jurija. Gvardijan samostana je od avgusta naprej br. Robert Horvat, poleg njega sta tam še dva brata minorita, pravi naš sogovornik.

Sveto mašo bo v nedeljo, 7. oktobra ob 16. uri, v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Piranu daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...