120-letnica posvetitve župnijske cerkve v Sostrem

| 03.09.2018, 14:15 Rok Mihevc

V nedeljo, 2. septembra, so se v župniji Sostro zbrali, da bi izrazili hvaležnost ob 120. obletnici posvetitve župnijske cerkve sv. Lenarta. Slovesno mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

»120 let res ni veliko, Bogu hvala in našim prednikom, ki so postavili svetišče sv. Lenarta, da lahko praznujemo jubilej,« je dejal župnik Aleš Tomašević. »Naj bo naša kamnita slavljenka, cerkev sv. Lenarta, spodbuda za nov začetek poglabljanja krščanskega življenja in medsebojnih odnosov.«

Nadškof Zore je v pridigi spregovoril o potrebnosti biti skupaj, sodelovati in biti pred Bogom. Pogum namreč pride lahko samo iz Boga in iz zavesti, da skupaj zmoremo. Cerkev je bila zgrajena takoj po velikem ljubljanskem potresu, ki je poškodoval prejšnjo cerkev. Skupnost se je povezala in novo cerkev zgradila v enem letu. Tako je nadškof Zore vernikom dejal, naj gradijo Cerkev, ki je živo Kristusovo telo. Brez tega ostanejo le zidovi. A zaradi skupnosti, medsebojni povezanosti, src, predanih Bogu, žive Cerkve, ostaja ta cerkev prosto živega Boga, prostor češčenja. Tisto, kar delamo samo za osebne cilje, je slej ko prej obsojeno na propad, je dejal nadškof. Božjo voljo in razodetje nadomeščamo s človeškimi zakoni. To pa nam daje občutek negotovosti. »Samo nekdo ki živi živ odnos z bogom, je sposoben postati mučenec. Ko bo kristus prišel v naše srce, bomo očiščevali srce. Ko bo čisto v usmiljenju, bo vse okrog nas čisto.« Tako bomo lahko ustvarili boljše odnose v družini, Cerkvi in družbi.

Po maši je bil blagoslov križa na travniku pred župniščem, ki bo označeval prostor, kjer je bila do leta 1895 prvotna župnijska cerkev sv. Lenarta in do leta 1931 sostrsko pokopališče. Praznovanje se je začelo s tridnevnico. V četrtek, 30. avgusta, je mašo daroval škof Anton Jamnik, v petek je vernike v Sostrem obiskal Andrej Šegula, v soboto pa dekan Alojzij Grebenc.


Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...