Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Počitnice Biserov v Portorožu (foto: Slovenska Karitas)
Počitnice Biserov v Portorožu

AVDIO: Več kot 80 družin na letovanjih Karitas na Obali

10.08.2018, 11:06 Petra Stopar

Slovenska Karitas poleg počitnic za otroke v poletnem času v Portorožu izvaja tudi počitnice socialno ogroženih družin v Sončni hiši, na Senčni ulici 36. V devetih tednih bo v juliju in avgustu skupaj vključenih več kot 80 socialno ogroženih družin s približno 260 družinskimi člani. Namen letovanja sta odmik in možnost za utrditev vezi med družinskimi člani.

O letovanjih družin smo se v oddaji Karitas 22. julija pogovarjali s socialno delavko Alenko Petek. Povedala je, da pred in po poletju, v mesecu maju, juniju in oktobru, v istih prostorih organizirajo tudi letovanja za socialno ogrožene starejše, v katera je v šestih tednih vključenih približno 120 starejših. Ti v petih dneh predvsem okrepijo svoje zdravje.

Otroci, ki prihajajo na počitnice Biserov, pa so iz družin, ki jim Karitas med letom pomaga z materialno pomočjo. Vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami in tiste, ki so doživeli večjo psihično stisko. Otroci so različnih narodnosti in ver. Predlagajo in izberejo jih lokalne Karitas, ki so z družinami med letom v stiku v sklopu rednih pomoči. Pri tem imajo prednosti tisti, ki tovrstne pomoči še niso bili deležni ali pa so njihove okoliščine takšne, da je potreben tovrsten odmik in podpora v programu strokovno vodenih letovanj. »Vsako leto je povpraševanje veliko večje od naših zmožnosti in presega naše finančne kot tudi logistične zmogljivosti,« je zapisal generalni tajnik Slovenske Karitas Cveto Uršič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Sociala , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.