Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Zakaj ne zamolčimo ...

Svet | 18.08.2018, 07:00 Marta Jerebič

V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Tudi z Irske že več tednov prihajajo večinoma samo novice, ki obravnavajo spolne zlorabe.

Tako cerkveni kot drugi ljudje od papeža pričakujejo jasno besedo na to temo, vprašanje pa je, ali jih bo karkoli zadovoljilo glede na to, da je že doslej v središče vedno postavil žrtve zlorab in jasno zahteval ukrepe, da se to ne bo več ponovilo.

Pred dnevi sem prejela klic poslušalca, ki je ob našem poročilu iz Pensilvanije dejal, češ ali moramo res o tem neprestano poročati in ali ne moremo tega zamolčati.

Ne, ne moremo in ne smemo zamolčati. Zaradi molka je Cerkev danes tam, kjer je. Poleg tega kot medij ne bi bili verodostojni. Cilj naših prispevkov je ta, da posredujemo informacije, ki jih drugi mediji zamolčijo.

STA, ki jo potem navajajo vsi drugi mediji v Sloveniji, je v zvezi s Pensilvanijo pisala izključno na način, ki meče slabo luč na Cerkev. Mi smo povzeli tudi druge dele vatikanske izjave in poročila velike porote, ki ugotavlja, da zaradi sprejetih ukrepov po letu 2002 v Pensilvaniji skoraj ni bilo primerov spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Če sklenem: Za vse nas so te novice boleče, vendar molk ni rešitev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...