Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Zakaj ne zamolčimo ...

Svet | 18.08.2018, 07:00 Marta Jerebič

V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Tudi z Irske že več tednov prihajajo večinoma samo novice, ki obravnavajo spolne zlorabe.

Tako cerkveni kot drugi ljudje od papeža pričakujejo jasno besedo na to temo, vprašanje pa je, ali jih bo karkoli zadovoljilo glede na to, da je že doslej v središče vedno postavil žrtve zlorab in jasno zahteval ukrepe, da se to ne bo več ponovilo.

Pred dnevi sem prejela klic poslušalca, ki je ob našem poročilu iz Pensilvanije dejal, češ ali moramo res o tem neprestano poročati in ali ne moremo tega zamolčati.

Ne, ne moremo in ne smemo zamolčati. Zaradi molka je Cerkev danes tam, kjer je. Poleg tega kot medij ne bi bili verodostojni. Cilj naših prispevkov je ta, da posredujemo informacije, ki jih drugi mediji zamolčijo.

STA, ki jo potem navajajo vsi drugi mediji v Sloveniji, je v zvezi s Pensilvanijo pisala izključno na način, ki meče slabo luč na Cerkev. Mi smo povzeli tudi druge dele vatikanske izjave in poročila velike porote, ki ugotavlja, da zaradi sprejetih ukrepov po letu 2002 v Pensilvaniji skoraj ni bilo primerov spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Če sklenem: Za vse nas so te novice boleče, vendar molk ni rešitev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...