Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Zakaj ne zamolčimo ...

Svet | 18.08.2018, 07:00 Marta Jerebič

V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Tudi z Irske že več tednov prihajajo večinoma samo novice, ki obravnavajo spolne zlorabe.

Tako cerkveni kot drugi ljudje od papeža pričakujejo jasno besedo na to temo, vprašanje pa je, ali jih bo karkoli zadovoljilo glede na to, da je že doslej v središče vedno postavil žrtve zlorab in jasno zahteval ukrepe, da se to ne bo več ponovilo.

Pred dnevi sem prejela klic poslušalca, ki je ob našem poročilu iz Pensilvanije dejal, češ ali moramo res o tem neprestano poročati in ali ne moremo tega zamolčati.

Ne, ne moremo in ne smemo zamolčati. Zaradi molka je Cerkev danes tam, kjer je. Poleg tega kot medij ne bi bili verodostojni. Cilj naših prispevkov je ta, da posredujemo informacije, ki jih drugi mediji zamolčijo.

STA, ki jo potem navajajo vsi drugi mediji v Sloveniji, je v zvezi s Pensilvanijo pisala izključno na način, ki meče slabo luč na Cerkev. Mi smo povzeli tudi druge dele vatikanske izjave in poročila velike porote, ki ugotavlja, da zaradi sprejetih ukrepov po letu 2002 v Pensilvaniji skoraj ni bilo primerov spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Če sklenem: Za vse nas so te novice boleče, vendar molk ni rešitev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...