Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Zakaj ne zamolčimo ...

Svet | 18.08.2018, 07:00 Marta Jerebič

V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Tudi z Irske že več tednov prihajajo večinoma samo novice, ki obravnavajo spolne zlorabe.

Tako cerkveni kot drugi ljudje od papeža pričakujejo jasno besedo na to temo, vprašanje pa je, ali jih bo karkoli zadovoljilo glede na to, da je že doslej v središče vedno postavil žrtve zlorab in jasno zahteval ukrepe, da se to ne bo več ponovilo.

Pred dnevi sem prejela klic poslušalca, ki je ob našem poročilu iz Pensilvanije dejal, češ ali moramo res o tem neprestano poročati in ali ne moremo tega zamolčati.

Ne, ne moremo in ne smemo zamolčati. Zaradi molka je Cerkev danes tam, kjer je. Poleg tega kot medij ne bi bili verodostojni. Cilj naših prispevkov je ta, da posredujemo informacije, ki jih drugi mediji zamolčijo.

STA, ki jo potem navajajo vsi drugi mediji v Sloveniji, je v zvezi s Pensilvanijo pisala izključno na način, ki meče slabo luč na Cerkev. Mi smo povzeli tudi druge dele vatikanske izjave in poročila velike porote, ki ugotavlja, da zaradi sprejetih ukrepov po letu 2002 v Pensilvaniji skoraj ni bilo primerov spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Če sklenem: Za vse nas so te novice boleče, vendar molk ni rešitev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...