Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Petra Stopar
Porciunkula Asisi (foto: p. Robert Bahčič)
Porciunkula Asisi

Na porciunkulo letos prevladujoča tema migranti

02.08.2018, 10:40 Marta Jerebič

V baziliki svete Marije Angelske v Assisiju danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča. Hkrati je to tudi praznik odpuščanja in porcijunkulskega odpustka, ki ga je sveti Frančišek izprosil za vse, ki bodo na obletnico posvetitve cerkve vstopili vanjo, molili in opravili zakrament svete spovedi. Prejem odpustka se je pozneje razširil na vse cerkve, ki jih upravljajo manjši bratje. V Sloveniji je še posebej slovesno pri kapucinih v Celju in v Krškem ter pri frančiškanih v Mariboru.

Sv. Frančišek je porcijunkulski odpustek izprosil od papeža Honorija, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje bili deležni božje milosti.

»V tedanjem času so bili odpustki povezani z udeležbo ali pomočjo križarskim vojnam, težkim romanjem v Sveto deželo, Rim ali Kompostelo, ne pa majhno, 3 x 5 metrov veliko cerkvico. S tem se hoče pokazati, da je Cerkev odprta s svojimi zakladi tudi za male, ne samo za velike, svetovne dogodke. Božje razodetje, pomoč in odrešenje se odvijajo v drobcenih rečeh,« je v lanski svetovalnici pojasnil br. Miran Špelič.

Potem ko so lani v Assisiju sklenili jubilejno leto ob 800-letnici porcijunkulskega odpustka, je tam slovesno tudi letos, saj je na romanju kuta oziroma redovna obleka p. Pija iz Pietrelčine, ki so jo izpostavili poleg cerkvice Porcijunkule.

Kuta p. Pija
Kuta p. Pija © vaticannews.va

Perry: politika zapiranja povzroča koletivno histerijo

Glavna tema v nagovorih pri svetih mašah so sicer migracije. Vrhovni predstojnik frančiškanov, br. Michael Perry, je v pogovoru za agencijo Sir poudaril, da nas praznik odpuščanja vabi, da si prizadevamo za življenja vseh, ki trpijo po svetu. Poudaril je, da politiko zapiranja sprožajo strahovi, ki niso utemeljeni na realnih dejstvih, ampak pogosto napačnih interpretacijah, ki povzročajo kolektivno histerijo. Ta pa ljudi spodbuja, da tujca obravnavajo ne kot človeške osebe, ampak kot živali ali divjake.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...