Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Porciunkula Asisi (foto: p. Robert Bahčič)
Porciunkula Asisi
02.08.2018, 10:40 Marta Jerebič

Na porciunkulo letos prevladujoča tema migranti

V baziliki svete Marije Angelske v Assisiju danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča. Hkrati je to tudi praznik odpuščanja in porcijunkulskega odpustka, ki ga je sveti Frančišek izprosil za vse, ki bodo na obletnico posvetitve cerkve vstopili vanjo, molili in opravili zakrament svete spovedi. Prejem odpustka se je pozneje razširil na vse cerkve, ki jih upravljajo manjši bratje. V Sloveniji je še posebej slovesno pri kapucinih v Celju in v Krškem ter pri frančiškanih v Mariboru.

Sv. Frančišek je porcijunkulski odpustek izprosil od papeža Honorija, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje bili deležni božje milosti.

»V tedanjem času so bili odpustki povezani z udeležbo ali pomočjo križarskim vojnam, težkim romanjem v Sveto deželo, Rim ali Kompostelo, ne pa majhno, 3 x 5 metrov veliko cerkvico. S tem se hoče pokazati, da je Cerkev odprta s svojimi zakladi tudi za male, ne samo za velike, svetovne dogodke. Božje razodetje, pomoč in odrešenje se odvijajo v drobcenih rečeh,« je v lanski svetovalnici pojasnil br. Miran Špelič.

Potem ko so lani v Assisiju sklenili jubilejno leto ob 800-letnici porcijunkulskega odpustka, je tam slovesno tudi letos, saj je na romanju kuta oziroma redovna obleka p. Pija iz Pietrelčine, ki so jo izpostavili poleg cerkvice Porcijunkule.

Kuta p. Pija
Kuta p. Pija © vaticannews.va

Perry: politika zapiranja povzroča koletivno histerijo

Glavna tema v nagovorih pri svetih mašah so sicer migracije. Vrhovni predstojnik frančiškanov, br. Michael Perry, je v pogovoru za agencijo Sir poudaril, da nas praznik odpuščanja vabi, da si prizadevamo za življenja vseh, ki trpijo po svetu. Poudaril je, da politiko zapiranja sprožajo strahovi, ki niso utemeljeni na realnih dejstvih, ampak pogosto napačnih interpretacijah, ki povzročajo kolektivno histerijo. Ta pa ljudi spodbuja, da tujca obravnavajo ne kot človeške osebe, ampak kot živali ali divjake.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lunin mrk - rdeča barva Lune (photo: ARO)

Lunin mrk - javno opazovanje na Kureščku

V petek, 27. julija, si večer rezervirajte za ogled lepe nebesne predstave. Opazovalna baza oddaje Zanimivosti nočnega neba bo na Kureščku. Po letu 2015 bo to prvi popolni Lunin mrk, ki bo ...

Smrtna kazen (photo: vaticannews.va) Smrtna kazen (photo: vaticannews.va)

Katekizem: Smrtna kazen odslej nedopustna

Papež Frančišek je spremenil odstavek v katekizmu, ki govori o smrtni kazni. Odslej je ta nedopustna, saj pomeni napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe. Katekizem poziva tudi k ...