Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Lunin mrk - javno opazovanje na Kureščku

23.07.2018, 12:33 Blaž Lesnik

V petek, 27. julija, si večer rezervirajte za ogled lepe nebesne predstave. Opazovalna baza oddaje Zanimivosti nočnega neba bo na Kureščku. Po letu 2015 bo to prvi popolni Lunin mrk, ki bo viden iz Evrope. In še ena zanimivost: to bo najdaljši mrk v zadnjih 100 letih. Luna se bo v Zemljini senci skrivala eno uro in 43 minut.

Ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani v ravni črti in je Zemlja na sredini, se svetloba od Lune ne more odbijati, saj je v senci Zemlje. Takrat pride do popolnega Luninega mrka. Del Sončeve svetlobe pa Luno zaradi lomljenja svetlobe v Zemljini atmosferi vseeno doseže. Večina modre svetlobe se zaradi kisika in ozona v ozračju razprši in ostanejo v glavnem odtenki rdeče barve, v katerih posledično sveti Luna. Pri tem je odtenek barve Lune odvisen od trenutnih lastnosti zemeljske atmosfere, dejavnosti Sonca ter razdalje med Zemljo in Luno.

Shema Luninega mrka
Shema Luninega mrka © ARO

Prvi del mrka (polsenčni) v Sloveniji ne bo viden, ker bo Luna še pod obzorjem; tega dne vzhaja ob 20:30h po poletnem času, vstop v senco pa se začne nekaj minut prej. V Ljubljani se popolni mrk (Luna je cela v Zemljini senci) začne ob 21. uri 30 minut in konča ob 23. uri 13 minut.

 

ČASOVNICA

Začetek Ljubljana: 19.14h [tedaj je Luna še pod obzorjem, tega dne vzide namreč ob 20.30h]

Popolni Lunin mrk: 21.30h [Ker Luna vzide 20.30 in bo bo tedaj Luna že v mrku, je pomembno, da si poiščemo opazovalni prostor, ki bo odprt proti jugovzhodu, da jo čim prej ujamemo, najbolje je da smo na kakšnem hribčku, ki ima odprt pogled proti jugovzhodu]

Konec popolnega mrka: 23.13h

Konec predstave: sobota (28.julij) ob 1.28 [Zemljina senca zapusti Luno]

Animacija Luninega mrka: https://www.timeanddate.com/eclipse/in/slovenia/ljubljana

 

Francoski astronom André-Louis Danjon je predlagal uporabno petstopenjsko lestvico za ocenjevanje izgleda in svetlosti Lune med popolnimi Luninimi mrki. Vrednosti L za razne svetlosti so:

• L=0 Zelo temen mrk. (Luna je skoraj nevidna, posebno na sredi mrka)

• L=1 Temen mrk, siv ali rjavkast. (Podrobnosti je težko razločiti)

• L=2 Temo rdeč ali rjast mrk. (Središče sence je temno, zunanji rob razmeroma svetel)

• L=3 Opečno rdeč mrk (Senca ima običajno svetel ali rumen rob)

• L=4 Zelo svetel bakreno rdeč ali oranžen mrk. (Senca ima modrikast, zelo svetel rob)

Lunin mrk barvna lestvica
Lunin mrk barvna lestvica © ARO

Vrednost L za Lunin mrk najbolje določimo s prostim očesom, binokularjem ali majhnim teleskopom ob sredini mrka. Koristno je tudi pregledati izgled Lune tik za začetkom in tik pred koncem popolnega dela mrka. Luna je tedaj blizu roba sence, kar olajša določitev vrednosti L za zunanji del sence. Pri ocenjevanju je treba zabeležiti oboje: uporabljene inštrumente in čas, poleg tega pa tudi morebitne spremembe v barvi in svetlosti v različnih delih sence, pa tudi, kako oster izgleda rob sence. Zapiski in skice so pogosto neprecenjive vrednosti, da se spomnimo podrobnosti, dogodkov in vtisov.

Julijsko nočno nebo
Julijsko nočno nebo © ARO

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...