Križ na mestu, kjer so našli umorjenega Alojzija Grozdeta (foto: Izidor Šček)
Križ na mestu, kjer so našli umorjenega Alojzija Grozdeta

Živahen konec tedna v Cerkvi na Slovenskem

Slovenija | 25.05.2018, 10:44 Marjana Debevec

V Cerkvi na Slovenskem bo ta konec tedna zelo živahno. Potekali bodo tako dogodki za mlade, za odrasle, pa tudi spominske in molitvene slovesnosti ter srečanje gluhih in naglušnih.

V Salezijanskem centru v Mariboru bo tradicionalno srečanje mladih mariborske nadškofije. Skupaj bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, ki ga postavlja mladim sveti oče Frančišek: “A si za stvar?” Imeli bodo tudi tekmovanje v nogometu, ki se ga bodo udeležile ekipe iz mariborske metropolije.

Jutri bo praznovala tudi Marijanska vincencijanska mladina, saj letos obhajajo 20. obletnico ponovnega začetka združenja. Zbrali se bodo popoldne v Mengšu.

Le dan zatem, torej nedelja, pa bo na njegov rojstni dan posvečena vzorniku mladih, bl. Alojziju Grozdetu. Zjutraj se bodo najprej odpravili po njegovi poti od Tržišča do Studenca. Ob pol dveh bo novomeški škof Andrej Glavan blagoslovil hišo, v kateri je blaženi Grozde živel, ko je obiskoval šolo na Studencu. Nato pa se bodo številni romarji zbrali na Zaplazu, kjer bo ob 15.00 molitvena ura. Slovesno somaševanje bo ob 16. uri vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Društvo Združeni ob lipi sprave in ljubljanska Teološka fakulteta jutri dopoldne pripravljata žalno slovesnost ob 140-letnici rojstva prof. dr. Lamberta Ehrlicha, Nova Slovenska zaveza pa romanje na avstrijsko Koroško v Vetrinj.

Ta konec tedna bo še potekal tudi v znamenju praznika Marije Pomagaj. Osrednji romarski shod na Rakovniku bo v nedeljo, sveto mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Že jutri zvečer pa bo sveta maša pri lurški kapeli in nato celonočno bedenje.

Dan za Magnifikat bodo tokrat pripravili na Svetih Gorah, zbrane pa bo jutri nagovorila urednica francoske izdaje omenjene revije. Pri večernicah se jim bodo pridružili tudi hrvaški romarji.

Na Sveti Gori pri Gorici pa bo jutri 9. zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije. Sveto mašo bo daroval škof Jurij Bizjak.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca