Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

AVDIO: Karitas pomaga zasvojenim s pridruženimi težavami v duševnem zdravju

Cerkev na Slovenskem | 15.05.2018, 15:12 Petra Stopar

V Sloveniji pod okriljem Zavoda Pelikan Karitas deluje edina terapevtska skupnost, ki sprejema bolnike z dvojno diagnozo in nudi 24-urno prisotnost terapevtov ali laičnih delavcev. Uporabniki so odvisniki od prepovedanih drog, ki imajo hkrati težave v duševnem zdravju.

Prostori terapevtske skupnosti so v drugem nadstropju župnijskega doma v Sostrem, kjer trenutno prebiva sedem uporabnikov. Posamezniki tam bivajo od 18 do 20 mesecev. Glavni strokovni delavec je terapevt zakonske in družinske terapije Drago Sukič.

Terapevtska skupnost v Sostrem ni tipična komuna, je verificiran program s strani ministrstva za delo in je »visokopražni, ker je osnovni kriterij za vstop vanj abstinenca,« pravi Sukič. A žal se veliko ljudi za takšen program, kot je v Sostrem, ne odloča, saj je veliko »nizkopražnih programov«, ki abstinence ne zahtevajo. Ker stanovalci terapevtske skupnosti v Sostrem poleg odvisnosti od drog trpijo zaradi psihičnih motenj, jih večina prej že izkusi zdravljenje v psihiatričnih ustanovah.

Pred našim mikrofonom je nato o svojih vtisih bivanja v terapevtski skupnosti v Sostrem spregovoril tudi mladi David. Po jutranji telovadbi skupaj pojedo zajtrk, počistijo in se zberejo na skupnem pogovoru s strokovnim vodjo. Sledi sprehod, daljši ali krajši, nato sledi delovna terapija. V programu je bival skoraj 2 leti, brez telefona, brez interneta, zdaj se vrača k staršem v svoje domače okolje, a še vedno bo deležen psihiatrične obravnave. Pravi, da mu bo kar malce težko zapustiti program, a bo zmogel. Doma ga čaka tudi delo.

Celotni reportaži in pogovoru o terapevtski skupnosti lahko tudi prisluhnete.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...