Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Papež Frančišek o trti in mladikah kot prispodobi krščanskega življenja

Cerkev po svetu | 29.04.2018, 17:07 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri opoldanski molitvi tokrat spregovoril o evangeljskem odlomku o trti in mladikah. Zbrane na Trgu sv. Petra je opozoril, da so mladike rodovitne le, če so povezane s trto; to je tudi prispodoba krščanskega življenja. Če smo in ko smo z Gospodom tako tesno povezani, kot so trta in mladike, smo sposobni prinašati sadove novega življenja, usmiljenja, pravičnosti in miru, ki izvirajo iz Kristusove zmage nad smrtjo. Po molitvi je papež Frančišek spregovoril še o petkovem vrhu obeh Korej in pozdravil njuno »pogumno zavezanost" miru. Severna Koreja je namreč obljubila, da bo prihodnji mesec zaprla poligon za jedrske poskuse. Kot je dejal, bo z molitvijo spremljal nadaljnje prizadevanje za dialog in iskreno sodelovanje obeh držav, da bi obrodilo sadove za ljubljeni korejski narod in za ves svet.

Papež je vsebino opoldanskega nagovora oprl na evangeljski odlomek o trti in mladikah. Spomnil je, da so mladike rodovitne le, če so povezane s trto. Povezanost med njima je podoba skrivnosti krščanskega življenja. Če mi kot mladike ostajamo z Jezusom, ki nam daje pogum za preraščanje sebičnosti in osebne ozkosti, prinašamo sadove Duha Vstalega Gospoda in pričujemo zanj sredi sveta. Najpomembneje je, da ostajamo v Kristusu, kot v kratkem evangeljskem odlomku, apostol Janez ponovi kar sedemkrat, je dejal sveti oče in nadaljeval, da ko smo z Gospodom tako tesno povezani, kot so trta in mladike, smo sposobni prinašati sadove novega življenja, usmiljenja, pravičnosti in miru, ki izvirajo iz Kristusovega vstajenja. Tako so živeli svetniki, ljudje, ki so v polnosti pričevali in živeli v ljubezni, saj so bili prave mladike na Gospodovi trti. Da bi bili sveti, ni potrebno biti škofje, duhovniki ali redovnik. Prav vsi, zares vsi smo poklicani biti sveti z življenjem v ljubezni in s pričevanjem sredi vsakdanjega dela, tam kjer se nahajamo. Papež Frančišek je nadaljeval: »Vsaka dejavnost, kot je to delo in počitek, družinsko in družbeno življenje, izvajanje političnih, kulturnih in gospodarskih odgovornosti, prav vsaka dejavnost, pa naj bo mala ali velika, če jo živimo v povezanosti z Jezusom v drži ljubezni in služenja, je priložnost, da v polnosti živimo svoj krst in evangeljsko svetost.«

Ob koncu se je papež Frančišek obrnil na Marijo, Kraljico svetnikov in zgled popolne povezanosti z njenim Sinom. Prosil jo je, naj nas nauči ostajati povezani z Jezusom, kot so mladike povezane s trto, da bi se nikoli ne ločili od njegove ljubezni. »Dejansko ne zmoremo prav ničesar brez Njega, saj je naše življenje prav živi Kristus, ki je navzoč v Cerkvi in v svetu«, je zatrdil.

Po molitvi in blagoslovu je poleg srečanja obeh Korej omenil še včerajšnjo beatifikacijo laikinje Anne Chrzanowske v Krakovu, ki se je posvečala negi bolnikov, v katerih je gledala obličje trpečega Jezus.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...