Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Vhod v rov svete Barbare (foto: Alen Salihović)
Vhod v rov svete Barbare | (foto: Alen Salihović)

Emeršič: 27. april je praznik brez vsebine, zgrajen je bil na laži

Slovenija | 27.04.2018, 08:30

V Sloveniji smo z dnevom upora proti okupatorju vstopili v podaljšan konec tedna. 27. april je državni praznik, a zgodovinar Jurij Pavel Emeršič je v pogovoru za naš radio opozoril, da ta dan nima nikakršne vsebine.

Po Emeršičevih besedah je tako kot vsa komunistična ideologija tudi dan upora proti okupatorju zgrajen na laži, saj se 27. aprila ni zgodilo nič. Tisto, kar zaznamuje del naroda, je bil eden v seriji sestankov, na katerih so se zbirali pristaši manjših skupin, ki so simpatizirale s komunisti znotraj Društva prijateljev Sovjetske zveze. 26. aprila 1941 ga je gostila vila književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini. "Ti sestanki, ki so bili kar pogosti, nimajo nekih zapisnikov, tako ne vemo, o čem so razpravljali. Prav na tem sestanku naj bi ustanovili protiimperialistično fronto. Ne osvobodilne fronte, govorili so o protiimperialistični fronti. Šlo je torej za povezavo, ki je kritično gledala na zahodne zaveznike, torej na Angleže in Francoze. Proti njim je bila v prvi vrsti uperjena." Kot je še pojasnil Emeršič, takrat o boju proti nacifašizmu ni bilo ne duha ne sluha. "V tem času je veljal pakt Ribbentrop-Molotov oziroma pakt Hitler-Stalin, torej prijateljski pakt med nacisti in komunisti. Naši komunisti so, tako kot drugod po Evropi, takrat sodelovali z okupatorjem, v Zasavju so leta 1941 skupaj praznovali 1. maj. Nobenega znaka o kakršnemkoli odporu ni bilo."

Emeršič ugotavlja, da ob 27. aprilu ogromno Slovencev čuti prevaro. "Gre za nek praznik, ki ga je praznovala partijska elita, danes ga praznujejo zagovorniki starega režima." Vseh tistih, ki so v njem trpeli, dan upora proti okupatorju, tako Emeršič, ne more navdajati z optimizmom. "Mislim, da je to tipičen primer, kako je ta režim razklal naš narod in še danes prek takšnih praznikov ohranja to razklanost."

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...