Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

AVDIO: Janša za Radio Ognjišče: Največja odlika slovenske družbe je trdoživost

11.04.2018, 18:57

V Pogovoru o smo gostili predsednika SDS Janeza Janšo. Z njim smo se pogovarjali o aktualnih političnih zadevah pa tudi, kako je stranka pripravljena na volitve. "Največja odlika slovenske družbe je trdoživost. Največja slabost pa je v tem, da se ne zavedamo tega, kar imamo," je uvodoma dejal Janša.

Janša je o vladi Mira Cerarja dejal, da je bila "vlada na fasadi, na površini. Globoka država je pripravljala odločitve, ki jih je vlada le izvajala". Odstop Mira Cerarja je bila le predstava za javnost, je bil jasen Janša in kot zelo slabo ocenil glavni projekt te vlade, to pa je drugi tir. Ta je po njegovih besedah zastavljen kot projekt TEŠ 6. "V ta namen so ustanovili celo podjetje, ki ga vodi Metod Dragonja. Toda, kjer je Dragonja, tam je tudi draginja," je dejal.

Kritičen je bil do odločitve ustavnih sodnikov, ki so odločili, da bomo na ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru brez dvoma odločali 13. maja. Ustavni sodniki so namreč zavrnili pritožbo pobudnika referenduma Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije o datumu ponovljenega glasovanja. Kovačič si je prizadeval, da bi ga izvedli skupaj z volitvami. "Namerno zapravljajo davkoplačevalski denar za po nepotrebnem ločen referendum. Račun naj plačajo sami," je bil jasen prvak SDS.

Komentiral je tudi stranko, ki ji po javnomnenjskih anketah kaže največ. Dejal je, da "Marjan Šarec nima podpore zaradi programa, ampak zaradi tega, ker ga ljudje poznajo po njegovi prejšnji vlogi. Politika v Sloveniji je namreč lahko tudi komedija. Sicer pa je znano, da so mnoge ankete prilagojene".

Pohvalil pa je sodelovanje na polu demokratičnih strank. Kot pozitivno je ocenil skupen nastop petih strank v Celju in tudi poziv Prebudimo Slovenijo o povezovanju demokratičnih strank. "Z NSi je bilo nekaj obetavnih pogovorov. Situacija je boljša, kot je bila prej. Obeti so, da bodo stranke demokratičnega loka oziroma desnosredinske pomladne stranke prvič po letu 2004 zmogle skupen programski nastop," je povedal Janša, ki je tudi spomnil, da so na spletni strani SDS objavili program in ustrezne ukrepe ter izračune. "Izhajamo iz izkušenj v mandatu 2004-2008, ko smo v praksi znižali davke, zagotovili večjo produktivnost, večje prihodke, večjo motivacijo ljudi," je dejal Janez Janša v pogovoru za Radio Ognjišče.

 

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...