Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Janša za Radio Ognjišče: Največja odlika slovenske družbe je trdoživost

| 11.04.2018, 18:57

V Pogovoru o smo gostili predsednika SDS Janeza Janšo. Z njim smo se pogovarjali o aktualnih političnih zadevah pa tudi, kako je stranka pripravljena na volitve. "Največja odlika slovenske družbe je trdoživost. Največja slabost pa je v tem, da se ne zavedamo tega, kar imamo," je uvodoma dejal Janša.

Janša je o vladi Mira Cerarja dejal, da je bila "vlada na fasadi, na površini. Globoka država je pripravljala odločitve, ki jih je vlada le izvajala". Odstop Mira Cerarja je bila le predstava za javnost, je bil jasen Janša in kot zelo slabo ocenil glavni projekt te vlade, to pa je drugi tir. Ta je po njegovih besedah zastavljen kot projekt TEŠ 6. "V ta namen so ustanovili celo podjetje, ki ga vodi Metod Dragonja. Toda, kjer je Dragonja, tam je tudi draginja," je dejal.

Kritičen je bil do odločitve ustavnih sodnikov, ki so odločili, da bomo na ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru brez dvoma odločali 13. maja. Ustavni sodniki so namreč zavrnili pritožbo pobudnika referenduma Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije o datumu ponovljenega glasovanja. Kovačič si je prizadeval, da bi ga izvedli skupaj z volitvami. "Namerno zapravljajo davkoplačevalski denar za po nepotrebnem ločen referendum. Račun naj plačajo sami," je bil jasen prvak SDS.

Komentiral je tudi stranko, ki ji po javnomnenjskih anketah kaže največ. Dejal je, da "Marjan Šarec nima podpore zaradi programa, ampak zaradi tega, ker ga ljudje poznajo po njegovi prejšnji vlogi. Politika v Sloveniji je namreč lahko tudi komedija. Sicer pa je znano, da so mnoge ankete prilagojene".

Pohvalil pa je sodelovanje na polu demokratičnih strank. Kot pozitivno je ocenil skupen nastop petih strank v Celju in tudi poziv Prebudimo Slovenijo o povezovanju demokratičnih strank. "Z NSi je bilo nekaj obetavnih pogovorov. Situacija je boljša, kot je bila prej. Obeti so, da bodo stranke demokratičnega loka oziroma desnosredinske pomladne stranke prvič po letu 2004 zmogle skupen programski nastop," je povedal Janša, ki je tudi spomnil, da so na spletni strani SDS objavili program in ustrezne ukrepe ter izračune. "Izhajamo iz izkušenj v mandatu 2004-2008, ko smo v praksi znižali davke, zagotovili večjo produktivnost, večje prihodke, večjo motivacijo ljudi," je dejal Janez Janša v pogovoru za Radio Ognjišče.

 

Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.