Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež pozdravlja mlade v Čilu (foto: Vatican news)
Papež pozdravlja mlade v Čilu

Cerkev pet let pod taktirko človeka upanja, poguma in veselja

| 28.03.2018, 18:10 Marjana Debevec

Mineva pet let, odkar je bil na Petrov sedež izvoljen papež Frančišek. Kakšno sled bo zapustil v Cerkvi in družbi ter kaj nam sporoča, sta v oddaji Pogovor o spregovorila p. David Bresciani in sociolog dr. Igor Bahovec. Slednji je izpostavil papežev pogum, veselje in upanje. »To je človek upanja. On prinaša upanje v težavno stanje sveta, prinaša pa tudi pogum in izjemno veliko veselja.«

P. David Bresciani je izpostavil papeževo bližino ljudem, kar ga je vodilo tudi do tega, da stanuje med ljudmi – v domu sv. Marte. »Jaz bi poudaril skromnost tega papeža, gotovo med ubogimi, in med ljudmi.« Frančiška pa ne sprejemajo le katoličani, ampak tudi verniki drugih verstev, pa tudi neverujoči. »Zanimivo je, da mnogi, ki niso verni, so začeli kar naenkrat poslušati, kaj pravi krščanstvo, zato ker želi papež biti blizu ljudem in ker spodbuja ljudi, da se v globini srečajo z drugim človekom ter jih s tem načinom povabi k spreobrnjenju", pravi Bahovec.

Zato ga cenijo tudi v evangeličanski cerkvi, dodaja škof Geza Filo. »Uspeva mu prinesti v Katoliško Cerkev neko svežino evangelija. Gre torej za globoko vernega človeka in pa za človeka dialoga, ki ga ni strah klica po dialogu.« Podobno meni tudi David Bresciani, ki pravi: »Meni prihaja pri tem papežu v ospredje samo osebni odnos z Gospodom, ampak tudi z ljudmi.«

Papež vedno najgloblje odgovori na to, kar si želim, ali pa potrebujem, pa pravi s. Andreja Godnič. »To je moj papež, to je dejstvo. To je to. Ko si želiš imeti zgled, ideal, kako naj bi bilo, je to to«, pravi s. Andreja.

Za naš radio je povedala, da je ob njegovem obisku doživela veliko veselje, hkrati pa tudi olajšanje, saj je papež živa uresničitev drugega vatikanskega koncila. »Doživeti, da voditelj, Jezusov namestnik, v bistvu točno to živi, kar ti bereš v evangeliju vsak dan, je zame eno neskončno olajšanje.«

V oddaji Pogovor o smo se sicer dotaknili tudi perečih vprašanj, kot so pedofilija v Cerkvi, migrantska kriza in islamizacija Evrope ter vprašanje Kitajske. Vabljeni k poslušanju posnetka!

Papež Frančišek je rad med različnimi ljudmi
Papež Frančišek je rad med različnimi ljudmi © RV/EPA

Papež Frančišek na točki nič
Papež Frančišek na točki nič © Radio Vatikan

Papež Frančišek z eno od družin
Papež Frančišek z eno od družin © www.facebook.com/VaticanRadioEnglish

NEKAJ STATISTIČNIH PODATKOV, KI JIH JE ZBRALA DRUZINA.SI:

Papež Frančišek je doslej na 22 potovanjih v tujino prepotoval skoraj 250.000 kilometrov, kot je razvidno iz statističnih podatkov, ki so jih v Vatikanu objavili ob peti obletnici Frančiškovega pontifikata. Od začetka papeževanja 13. marca 2013 je papež objavil 28 dokumentov, od tega dve okrožnici – Luč vere/Lumen fidei (2013) in Hvaljen, moj Gospod/Laudato si (2015) – ter dve apostolski spodbudi, Veselje evangelija/Evangelii gaudium (2013) in Radost ljubezni/Amoris laetitia (2016). Napovedal je tudi štiri sinode: izredno in redno o družini, redno sinodo o mladih ter posebno sinodo za področje Panamazonije, ki je v načrtu oktobra prihodnje leto.

V tem času je imel papež 219 splošnih avdienc in 286 molitev angelovega češčenja oz. Raduj se, Kraljica nebeška. Skupno število udeležencev statistika ne navaja. Tudi števila obiskovalcev bogoslužij in prireditev s papežem v preteklem letu, ki ga je vatikanski tiskovni urad običajno objavil med božičem in novim letom, kljub povpraševanju doslej še niso objavili.

Iz statističnih podatkov je še razvidno, da je Frančišek opravil 18 potovanj znotraj Italije s skupno 72 nagovori. Poleg sodijo še trije obiski, ki so bili označeni kot zasebni, med njimi potovanje na potresno območje v osrednji Italiji jeseni leta 2016.

Na štirih konzistorijih je papež imenoval 61 novih kardinalov, od tega jih je 49 še upravičenih do sodelovanja na konklavu. Okoli 880 oseb je razglasil za svetnike – od teh največjo skupino, 800 ljudi, predstavljajo »mučenci iz Otranta«, katerih kanonizacijo je napovedal že papež Benedikt XVI. (2005-2013).

S starši sv. Terezije Deteta Jezusa, Zelie in Louisom Martinom – je Frančišek prvič v zgodovini Katoliške cerkve kanoniziral zakonski par. »Premierna« je bila tudi kanonizacija otrok, ki niso bili mučenci – to sta bila mala fatimska vidca Frančišek in Jacinta Marto, ki ju je papež maja lani v Fatimi razglasil za svetnika.

Izmed okoli 330 rimskih župnij jih je Frančišek doslej uradno obiskal 16. Pet naslednjih je obiskal ob različnih priložnostih. Kot gosta pa so ga sprejeli tudi v rimski evangeličansko-luteranski cerkvi, sinagogi, anglikanski cerkvi Vseh svetih in cerkvi grško-katoliške ukrajinske skupnosti.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...