Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Srce naj bo svetišče Boga, ne skladišče malikov

Cerkev po svetu | 04.03.2018, 16:17 Tone Gorjup

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je na današnjo zimsko nedeljo z željo videti vsaj od daleč papeža Frančiška, zbralo precej ljudi. Slednji jih je nagovoril z okna apostolske palače, z njimi molil ter jim podelil blagoslov. Tokratni nagovor je bil kratek, a vsebinsko bogat. Ob evangeljskem odlomu Jezusovega izgona iz templja vseh in vsega, kar tja ne sodi, se je dotaknil nekaterih aktualnih tem.

Evangeljski odlomek 3. postne nedelje govori o Jezusovem izgonu prodajalcev jeruzalemskega templja (prim. Jn 2,13-25). Pri tem si je pomagal z bičem iz vrvic, prevrnil je mize in klopi in dejal »Iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« (v.16) je v opoldanskem nagovoru spomnil papež Frančišek. Kot je dejal, je to Jezusovo odločno dejanje v množici pustilo močan vtis, v verskih voditeljih in v tistih, ki so se zbali za svoj denar, pa sovražnost. Kako naj razumemo ta dogodek, se je v nadaljevanju vprašal sveti oče in pojasnil, da zagotovo ni šlo za neko nasilno početje, saj ni izzval posega varuhov javnega reda. Šlo pa je za dejanje značilno za preroke, ki so pogosto v Božjem imenu razkrinkavali zlorabe in prestopke.

Medtem, ko odgovorni niso razumeli sporočila te Jezusove poteze, pa so njegovi njen pomen odkrili v 69. psalmu, kjer je zapisano: »Gorečnost za tvojo hišo me razjeda.« Dejansko bo Jezusa gorečnost za Boga Očeta in za njegovo hišo privedla na križ. Pojasnil je: »Njegova gorečnost je izraz ljubezni, ki vodi do darovanja samega sebe, in ne neka dvolična, ki si domišlja, da lahko Bogu služi z nasiljem. Dejansko bosta ravno Jezusova smrt in vstajenje dokaz njegove oblasti. »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« je sam rekel. Evangelist pojasni, da je govoril o templju svojega telesa. Z Veliko nočjo Jezus začenja novo bogočastje, v novem templju, bogočastje ljubezni in v svetišču, ki je On sam.

Sveti oče je še spomnil na nevarnost, ki preži na nas in sicer, da bi naše duše, ki so Božje bivališče, bile tržnice v iskanju osebnih koristi, namesto da bi v njih prebivala velikodušna in solidarna ljubezen. Jezusovo zadržanje opisano v tem evangeljskem odlomu nas spodbuja, naj živimo a čast Bogu, ki je ljubezen in ne v iskanju svojih koristi. Poklicani smo k stalnemu spominjanju Jezusovih krepkih besed: »Iz moje hiše ne delajte tržnice!« Ta Jezusov »poduk« ostaja vedno aktualen, in to ne le za cerkvene skupnosti, temveč tudi za posameznike ter vso civilno družbo. Skupna je namreč skušnjava, da bi dobre in včasih nujne dejavnosti, izkoristili za gojenje zasebnih, če že ne nedopustnih interesov.» Jezus je tako močno reagiral zato, da bi nas predramil in bi se otresli te smrtne nevarnosti, je še pojasnil papež Frančišek. Ob koncu je Devico Marijo prosil, naj nas podpira v prizadevanju, da bi postni čas bil ugodna priložnost za priznanje Boga kot edinega Gospoda našega življenja. Iz svojega srca in iz svojih dejanj naj odstranimo vse oblike malikovanja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...