Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak

Hud mraz v Evropi ne pojenja

Politika | 28.02.2018, 11:32 Petra Stopar

Agencija RS za okolje je zaradi izjemnega mraza razglasila oranžno stopnjo ogroženosti, saj smo se na zadnji dan meteorološke zime v Sloveniji prebudili v najhladnejše jutro letos, temperature pod lediščem pa v notranjosti države vztrajajo ves dan. -27 stopinj Celzija so izmerili na Blokah, sibirski mraz pa je zajel tudi druge dele stare celine in zahteval najmanj 24 življenj.

Ruski energetski velikan Gazprom, najpomembnejši dobavitelj plina Evropi, je slednji v zadnjih šestih dneh dobavil rekordno količino tega energenta, največ, 667 milijonov kubičnih metrov, v ponedeljek. Sneg je prekril tudi številne obale na otokih, kot sta Korzika in Kapri, v Dalmaciji in Črni gori.

Na Poljskem je od petka umrlo najmanj devet ljudi, v Franciji štirje, med njimi ženska v devetdesetih letih, ki so jo našli pred vhodom doma za ostarele. V Litvi je mraz terjal pet življenj, na Češkem tri, v Romuniji dve, v Italiji eno. Evropska mesta so organizirala prenočišča in hrano za brezdomce.

Slovenija pri tem ni nobena izjema, saj kot pravi generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor Darko Bračun, je Karitas ponudila topla oblačila in odeje, je pa tudi odprta dlje kot ponavadi: »Vsi, ki doma nimajo toplega prostora, da bi se ogreli, lahko na Karitas ne le prosijo za pomoč in jo dobijo, ampak tudi dlje časa ostanejo v ljudski kuhinji ali zavetišču, kjer poskrbimo tudi za tople napitke«. Karitas je priskočila na pomoč tudi z zagotovitvijo drv in plačilom položnic za ogrevanje.

In kako trenutno vreme vpliva na živali? »V tem trenutku so združeni trije zelo neugodni dejavniki, ki ustvarjajo zelo težke pogoje za divjad. Gre za kombinacijo globokega snega marsikje po Sloveniji in zelo nizkih temperatur, hkrati je to obdobje proti koncu zime, ko so živali večino svojih maščobnih zalog že porabile,« je povedal Hubert Potočnik z biotehnične fakultete. Kar zadeva hranjenje, je spomnil, da so vse naše avtohtone živali, kot je medved, sicer prilagojene na zimo, a se ob ekstremno nizkih temperaturah zgodi, da večje število živali pogine oziroma omaga, dodatna hrana pa lahko omogoči uspešnejše preživetje. Glede puščanja le-te na krmiščih je opozoril na zelo strog zakon, po katerem to izvajajo koncesijski izvajalci, kot so lovišča in lovske družine.

Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji kažejo, da podobno mrzlo vreme zadnje dni februarja ali prve dni marca nastopi le nekajkrat v sto letih.

Politika, Sociala, Kmetijstvo, Evropska Unija, Hrana in okolje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...