Robert Božič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Cerkev Svete družine v Adelaidi (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Cerkev Svete družine v Adelaidi
28.02.2018, 09:40 Matjaž Merljak

Obletnica slovenske cerkve v Adelaidi

Slovenske cerkve v Avstraliji letos praznujejo pomembne obletnice. Med njimi je tudi svetišče Svete Družine v West Hindmarshu, ki je bilo blagoslovljeno pred 35-imi leti. Pogovarjali smo se s frančiškanskim patrom Davidom Šrumpfom, ki za vernike v Adelaidi skrbi že od leta 2013.

Cerkev je 13. februarja leta 1983 blagoslovil t akratni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Obletnico so začeli praznovati že ob lanskem prazniku Svete Družine, ko jih je obiskal krajevni škof Philip Wilson. Prvo nedeljo v februarju letos so imeli v sklopu praznovanja gosta, p. dr. Mihaela Vovka, nekdanjega provinciala slovenskih frančiškanov. Vrhunec praznovanja pa bo meseca oktobra, ko bo rojake obiskal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore OFM.

P. David Šrumpf se je zazrl tudi v zgodovino: migracijski val iz Slovenije v Avstralijo v 50-ih letih prejšnjega stoletja je največ rojakov zadržal v Melbournu (letos mineva 50 let od blagoslovitve cerkev sv. Cirila in Metoda) in Sydneyju (14. januarja je minilo 45 let od blagoslovitve cerkve sv. Rafaela). P. Klavdij Okorn je slovenske rojake obiskal leta 1952, nato je bilo nekaj občasnih obiskov, sledil mu je p. Bazilij Valentin, leta 1975 pa so dobili svojega duhovnika p. Inocenca Ferjana. Leta 1980 ga je zamenjal p. Janez Tretjak. Nato so rojaki začeli zidati svojo cerkev in že julija 1982 je bil blagoslov temeljnega kamna.

P. Janez Tretjak je za skupnost skrbel do leta 2013, ko se je vrnil v Slovenijo in naslednje leto tudi umrl. Nasledil ga je p. David Šrumpf, ki sicer biva v Melbournu, v Adelaido pa prihaja dve do tri nedelje na mesec, obiskuje tudi rojake na domovih. Pravi, da je to zdaj starejša skupnost, vse več je pogrebov, otroci in vnuki prvotnih priseljencev so del avstralske Cerkve. Moralna dolžnost slovenskih frančiškanov je poskrbeti za to ostarelo občestvo.

Zato vse letošnje obletnice je bodo prazniki stavb, ampak praznovanja tamkajšnjih živih občestev, ki so vsa leta, kljub mnogim preizkušnjam, zelo dejavna.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Vinogradniški traktor (photo: ARO)

Kmetje ne pozabite na investicijske olajšave

Kmetje, ki ste v lanskem letu investirali v kmetijsko mehanizacijo, opremo, trajne nasade, osnovno čredo in še nekatera osnovna sredstva, imate pravico do uveljavljanja investicijske ...

PSI 2018 (photo: Rok Mihevc) PSI 2018 (photo: Rok Mihevc)

Vabilo na Pustno Sobotno iskrico 2018

Med znamenji, da se je leto obrnilo, je tudi tradicionalna Pustna Sobotna iskrica. V sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije bomo letos skušali pomagati otrokom v Ukrajini. ...

Škofje v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja (photo: ARO) Škofje v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja (photo: ARO)

FOTO: Tretji dan ad limina

Tretji dan obiska ad limina v Rimu so slovenski škofje obiskali Kongregacijo za katoliško vzgojo ter Kongregacijo za evangelizacijo narodov, ob 16. uri pa so darovali sveto ...