Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovesnost na Brezjah (foto: marija.si)
Slovesnost na Brezjah

AUDIO: Nadškof Zore: Marija nas uči sočutja

Slovenija | 02.01.2018, 09:39 Marjana Debevec

Včerajšnji novoletni dan, ko v Katoliški Cerkvi praznujemo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru, je bil še posebej slovesen za Brezje. Praznovali so namreč 18. obletnico razglasitve bazilike Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče. Slovesno bogoslužje je popoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v pridigi najprej spregovoril o poslanici svetega očeta Frančiška za obhajanje svetovnega dneva miru. “Sprejemanje drugega zahteva dobrohotnost. Sočustvujemo s tistimi, ki so nam blizu. Ali pa sočustvujemo tudi z ljudmi, ki jim mora nismo nikoli videli? Njihovo trpljenje ni nič drugačno od našega. Tudi Jezus ni imel, kamor bi naslonil glavo. Vsako trpljenje potrebuje sočutje. Dostikrat občutimo nemoč do trpečih, a to ni hudo, hudo je, če ne sočustvujemo", je dejal nadškof Zore in zatrdil, da nas prav Marija, pri kateri so se zbrali, uči sočutja.

Ona nas po nadškofovih besedah uči, kako nas Božja beseda prepoji, da postane naš način odločanja življenja. "Marija ni vsega razumela, a je vseeno sprejemala božjo besedo in jo premišljevala. Prosimo tudi mi, da božja beseda postane luč na naši stezi. To besedo potrebujemo v zapletenih zadevah. Bog je začetek in konec, stvarnik in gospodar zgodovine. Božje ime polagajmo na tiste, ki jih ljubimo in tudi na tiste, ki nas sovražijo. Potem bodo naše besede prinašale blagoslov in spodbudo."

Zatem je nadškof Zpore vse zbrane takole povabil: "Blagoslavljajmo z besedami in z dejanji. Takrat bo Bog blagoslovil tudi nas, kot je blagoslovil Marijo. Stopimo pred Mater Marijo, ki Jezusa drži v naročju. Tako tudi vsakega od nas drži v naročju. V njenem božjem materinstvu vidimo tudi naše materinstvo. Učimo se od nje ljubezni in izpolnjevanja Božje volje", je pridigo sklenil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Ob koncu svete maše je nadškof Zore zaželel miru in blagoslova v letu, v katerega smo vstopili.

Slovesnost na Brezjah
Slovesnost na Brezjah © marija.si

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...