Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Akademik Jože Krašovec (foto: RKC)
Akademik Jože Krašovec

AVDIO: Akademik Krašovec o Jeruzalemu

Cerkev po svetu | 07.12.2017, 15:54 Petra Stopar

Prof. dr. Jože Krašovec, doktor bibličnih ved, filozofije, teologije in zgodovine religij je za naš radio komentiral odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem uradno prizna za glavno mesto Izraela. Pravi, da je težko napovedati, ali bo zaradi tega ukrepa še težje doseči sodelovanje med sprtimi stranmi v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih.

Kot nadaljuje, se v celotnem bližnjevzhodnem sporu kaže tragedija človeka. Ne smemo spregledati, da Sveto pismo že na začetku govori o bratomoru, Jeruzalem pa bi moral združevati vse tri največje svetovne religije – judovstvo, krščanstvo in islam. Ta vizija, meni Krašovec, ki je med drugim doktoriral tudi na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, je prisotna še danes.

»Ampak, če gledamo na potek zgodovine, vidimo, da je človek s svojo notranjo odtujenostjo vedno bil razlog za to, da so vojne in da je te vojne bilo tako težko končati, doseči pametni mir, to danes ni nič novega. Če končno pomislimo še na pojav Islamske države in na to, koliko problemov povzroča, kako v imenu vere nori, se samo prepričamo, da gre za zlorabljanje nekega verskega simbola, tradicija in samega razodetja za neke čisto druge namene, za čisto človeške ambicije,« je pojasnil.

»Če bo Jeruzalem enkrat res postal središče narodov, bo to čudež. Rekel bi, da se ta čudež dogaja, ljudje z vseh koncev sveta in vseh religij tja prihajajo, tisti, ki so dobre volje. V tem smislu ima Jeruzalem izrazito Božjo vlogo. Tisti, ki pa svet razdvajajo, pa gledajo na Jeruzalem z neke daljave in se s temeljno vsebino Jeruzalema itak ne identificirajo,« je še dejal akademik.

Strinja se, da je Jeruzalem enkratno mesto v celotni zgodovini človeštva in ima neskončno večji pomen, kakor bi ga lahko razbrali z geografskega, gospodarskega in političnega položaja. Razmišljanju, v katerem dr. Krašovec oriše pomen Jeruzalema za vsa tri monoteistična verstva, lahko v celoti tudi prisluhnete.

Zid žalovanja, Jeruzalem
Zid žalovanja, Jeruzalem © Alen Salihović

Cerkev po svetu, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...