Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Podjetnik leta Miran Andrejek, obrtnik leta Slavko Kržišnik

| 15.11.2017, 12:02 Rok Mihevc

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na Brdu pri Kranju že 15. podelila svoje nagrade. Podjetnik leta je postal Miran Andrejek iz Avto centra Andrejek, nagrado obrtnik leta pa so podelili Slavku Kržišniku iz podjetja S.VAR, ki se ukvarja z obdelavo kovin in izdelavo vodnih turbin.

Predsednik Obrtne zbornice Slovenija Branko Meh je v uvodnem nagovoru na podelitvi opozoril, da bi bilo zgodb o izjemnih obrtnikih in podjetnikih v naši državi zagotovo še več, če bi imeli prijaznejše poslovno okolje. A po njegovem mnenju bi morala vlada za to realizirati vsaj polovico zahtev slovenske obrti in podjetništva. Ker so si veliko obetali od vajeniškega sistema, po Mehovih besedah toliko bolj bode v oči podatek, da imamo v tem šolskem letu le 53 vajencev.

Medtem pa je predsednik države Borut Pahor izpostavil ugodno ekonomsko okolje, ki se je vzpostavilo po letih krize. Ob tem je dejal, da bi to morali v Sloveniji izkoristiti za nujne strukturne spremembe in s tem krepiti socialno varnost. "Kljub dobrim gospodarskim rezultatom pa se prvič po drugi svetovni vojni soočamo z možnostjo, da bodo generacije za nami živele slabše od nas," je dejal Pahor. Poudaril je tudi zmanjševanje pravic delavcev in rast prekariata, ki živi v negotovosti.

O Miranu Andrejku, podjetniku leta, so na obrtni zbornici zapisali, da je človek, ki je okrog sebe zbral ekipo izobraženih in izkušenih sodelavcev vseh profilov. Visoko kakovost storitev vzdržujejo z rednim izpopolnjevanjem in spodbujanjem k osebnostni rasti. »Obrtnik mora delati z veseljem. Če dela z veseljem, potem uspe,« je za RTV Slovenija dejal Andrejek.

Slavko Kržišnik, obrtnik leta, pa je, kot so poudarili, sicer od leta 2013 v pokoju, vendar kot lastnik podjetja zaposlene uspešno motivira za ustvarjalno delo v kovinarstvu. »Pravi obrtnik nima omejene dobe. Dela vse življenje, za preživetje, z delom, ki ga obvlada.« Stabilnost podjetja temelji na usposabljanju mlajših zaposlenih, gradnji kakovostnih partnerstev ter pozitivni klimi. »Osnova za rast družinskega podjetja je uspešen prenos na mlajšo generacijo. Kot kaže Kržišnikovim to dobro uspeva, saj se je s Slavkovo upokojitvijo v poslovni proces intenzivno vključil sin Marko in prevzel vodenje podjetja.«

Včeraj so podelili tudi nagrado za najstarejšega obrtnika, ki jo je prejel mlinar Vladimir Korošec iz okolice Ptuje, ki nadaljuje 200-letno družinsko tradicijo mlinarstva. »Vodenje podjetja je prevzel sin Daniel, Vladimir pa še vedno vsak dan posveti delu v mlinu in je svetel vzor delavnega obrtnika. Vsa leta je vestno razvijal dejavnost, se prilagajal potrebam trga in posodabljal mlin, tako da je danes skoraj vsa proizvodnja avtomatizirana. Medtem ko so nekoč v starem mlinu v enem dnevu zmleli približno tono in pol zrnja, zdaj v istem času predelajo več kot 80 ton večinoma slovenskega žita.«

Miran Andrejek, Slavko Kržišnik in Vladimir Korošec
Miran Andrejek, Slavko Kržišnik in Vladimir Korošec


Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče) Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče)

Znan je datum posvečenja novega soboškega škofa

Iz tiskovnega urada Katoliške Cerkve so sporočili, da bo škofovsko posvečenje novega soboškega škofa dr. Janeza Kozinca v nedeljo, 14. septembra ob 16. uri, v župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...