Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Utrinek  (foto: Izidor Šček)
Utrinek

FOTO: Ukrajina 4. dan: Nič nam ne more vzeti ljubezni!

26.10.2017, 09:21

Sestra Marta pravi, da je komunizem pač pobral kar je bilo lepega. Uničil voljo pomagati drugemu, odrinil bolne in stare. Duhovnik, ki je z nami, je zagnan patriot, ki nama je danes razlagal o vojni, ki se odvija na vzhodu države. Vsak dan pade nekaj ukrajinskih vojakov. Vsak dan. Rusi rinejo v notranjost. Da gre zares, spoznaš, ko na trgu sredi mesta vidiš tablo mladih meščanov, ki so padli v minulih dveh letih. Letniki 85, 89, celo 90 ... Pa štorije o letu 33 in Stalinovi gladomori ko je 15 milijonov ljudi ubil z lakoto...

Tako je ponoči Jure med drugim zapisal v kratkem sporočilu nam sodelavcem, potem ko sta po napornem dnevu, ko sta iz prve roke lahko spoznavala, kako globoko se med ljudi, pa četudi so jim desetletja komunizma vzela nasmeh, vrednote in barve obraza, usidra zgled dobrote. Spoznala sta zgodbo s. Marte, Matuške, kot ji rečejo tamkajšnji ljudje, kar pomeni »dobra mamica«.

In spoznala zgled hiše v Zalučju, ki je še pred leti bil grozljiva hiralnica za prizadete otroke, ki so se jim odrekli lastni starši, danes pa je uspešen primer sodelovanja mladih, prostovoljcev družine lazaristov in ljudi, ki to njihovo delo delo podpirajo z darovi.

"Mislim, da je komunizem uničil moralo! Uspelo mu je vcepiti misel, da so bolniki, invalidi in ostareli v tej družbi nepotrebni. Umakniti jih je treba! Čim hitreje, čim dlje od oči," nam je razlagala s. marta Meško. V groznih časih je za 120 hudo prizadetih mladih v hiralnici skrbelo pet uslužbenk. Nepredstavljivo. Niso imeli zanje primerne hrane, ni bilo plenic, niso razpolagali z nobenimi zdravstvenimi pripomočki. Groza!, še piše v blogu Jure. Vabljeni, da njegov zapis v miru preberete v celoti.


Te zgodbe, ki jih odkrivata Jure in Izidor nagovarjajo? Bi rad pomagal? Že zdaj je odprt račun za pomoč otrokom v Ukrajini, za katere bo sredstva zbirala dobrodelna Pustna Sobotna iskrica. Vsi potrebni podatki so naslednji:

  • prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • IBAN SI56 0201 4005 1368 933
  • koda namena: CHAR
  • namen plačila: pomoč otrokom v Ukrajini
  • referenca: SI00 279224

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...