Nataša Ličen
Aleš Karba
Alen Salihović

VIDEO in FOTO: Uspešno iskanje cilja pustne sobote

25.10.2017, 10:24 Rok Mihevc

Za Juretom in Izidorjem je dan preživet na razmajanih cestah med Odeso, Balto in Vinnitso. Naredili so več kot 600 km, vmes pa so spoznavali neskončne ravnine, obarvane s črno zemljo, zeleno travo, polji brez konca. Preberite nekatere odlomke s potovanja po Ukrajini.

Osrednji cilj današnjega dne, morda pa tudi najine poti je bilo mesto Balta. Dvestopetdeset kilometrov oddaljena od Odesse, prav toliko od Kijeva, mesto y dvajset tisoč prebivalci, blatnimi ulicami, od Boga pozabljenimi deli mesta, danes z zoprnim vetrom in mnogimi, premnogimi težavami. Pred desetimi leti so v mesto prišle sestre usmiljenke. Srečale so sestrico in brata, otroka, ki sta sama tavala po nočnih ulicah in zbegano iskala ... Kdo ve kaj! Našla sta sestre, ki so v Balti skušale ustanoviti varno hišo za otroke, zavetje v obliki popoldanskega varstva, prijazen prostor za otroke, ki si zaslužijo pozornost, pa je doma niso deležni. Začele so v najtem stanovanju, kmalu kupile majhno hišo na obrobju mesta, jo preuredile in začele!

Preprosti ljudje v mestu skušajo preživeti po svojih močeh. Mnoge žene šivajo, pečejo kruh, izdelujejo, kar znajo izdelati s svojimi rokami. Na ulicah mest skušajo prodati kar naredijo in tako preživeti svojo družino. V Balti je bila nekoč mlekarna, danes je ni več! Imeli so mizarsko delavnico, pa je propadla ... Večina zaposlenih je na delu v Odesi, odkoder se enkrat ali dvakrat na mesec vrnejo domov. Tudi mladi se čez počitnice radi odpravijo v to obmorsko mesto, skušajo nekaj zaslužiti. In res, če so pridni, se ob koncu počitnic vrnejo s parom novih hlač ... In mnogimi, pogosto groznimi, izkušnjami. Sestre pravijo, da se pogosto pokaže, da počitniško delo, na katerega se mlad človek odpravi v Odeso, predstavlja vstop v svet brezdomstva!

Tu, v hiši sester usmiljenk pa: vesela pesem, smeh ob računalniških igricah, mehka postelja, toplo kosilo. Doma ni ničesar od naštetega. Trenutno imajo na svojih seznamih šestdeset otrok, v dveh nadstropjih pa veliko premalo prostora. Ker so majhni otroci, ki so jih sprejele pod svoje okrilje pred desetimi leti, danes že mladostniki z drugačnimi potrebami od majhnih otrok, s katerimi se družijo, bi rade kupile in obnovile, za delo pripravile hišo v neposredni bližini. In prav pri tej želji smo začutili, da bi lahko bila cilj naše Pustne sobotne iskrice prihodnje leto! Konkreten cilj, pomoč pri projektu, ki vodi v življenje, pri gradnji hiše, ki pelje proč od propadanja mladih, proč od smrti! Ko bi videli prijazne nasmehe otrok, ki so se v prostorih varne hiše pogovarjali z nama ... In, ko bi jih primerjali z mrkimi obrazi premraženih mladih na ulicah, bi videli ogromno razliko in začutili zakaj nam je ob razgrinjanju načrtov, ki jih imajo sestre, postalo tako toplo pri srcu.

Ob vsej gnilobi pa tukajšnji človek, mlad in star, prisega na "šminko", zunanjo podobo, ki skuša prikriti njihovo uboštvo. Gmotno in duhovno. Tudi, če prihodnji mesec ne bo kruha v hiši, da le plačamo obrok za nov prenosni telefon. Doma se podira streha nad glavo, v šoli pa je dekle urejeno kot foto model z naslovnice modne revije. Doma in v notranjosti so ubogi do nepredstavljivosti, med ljudmi in navzven pa bleščeče zadovoljni in urejeni! Pa razumi, če moreš ...

Več pa na Juretovem blogu!


Te zgodbe, ki jih odkrivata Jure in Izidor nagovarjajo? Bi rad pomagal? Že zdaj je odprt račun za pomoč otrokom v Ukrajini, za katere bo sredstva zbirala dobrodelna Pustna Sobotna iskrica. Vsi potrebni podatki so naslednji:

  • prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • IBAN SI56 0201 4005 1368 933
  • koda namena: CHAR
  • namen plačila: pomoč otrokom v Ukrajini
  • referenca: SI00 279224
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe) Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe)

Kdo mora v cerkvah preverjati pogoj PCT?

Od 15. septembra naprej morajo vsi verniki, ki bodo prišli k sveti maši, izpolnjevati PCT pogoj - to pomeni, da morajo imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju oz. testiranju. Prav tako iz ...

Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO) Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO)

PCT ključ do uspeha, cepivo pa rešitev!

Poletje je v teh dneh nekoliko podaljšalo svoj rok trajanja in to se je ob koncih tedna poznalo tudi v naravi. Številni so zavili na morje, ob jezera, veliko se jih je odpravilo tudi v hribe. K ...