Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Gornjem Seniku so se spomnili božjega služabnika Kozarja in župnika Küharja

| 04.09.2017, 10:33

Državna slovenska samouprava je skupaj z župnijo Gornji Senik minulo soboto v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika na Gornjem Seniku pripravila slavje ob spominu na Božjega služabnika Alojzija Kozarja in 30-letnici smrti župnika Janoša Küharja.

Zbrane je po poročanju spletne strani murskosoboške škofije na začetku sv. maše nagovoril sombotelski škof Janos Szekely in sicer najprej v slovenščini, nato še v madžarščini. Poudaril je pomen jezika, kulture, predvsem pa pomen vere. Spomnil je na te vrednote, ki jih Slovenci v Porabju gojijo in spoštljivo ohranjajo.

Sveto mašo je vodil škof Peter Štumpf, ki je v pridigi v porabskem slovenskem narečju spregovoril o Božjem služabniku Alojziju Kozarju in župniku Janošu Küharju. Oba slavljenca nam kažeta pomen sv. krsta, sv. maše in duhovnih poklicev. »Molimo in se trudimo za nove duhovnike, da bi vsaka fara, tudi v Porabju, imela takega župnika, kakor sta bila Janoš Kühar in Božji služabnik Alojzij Kozar,« je škof sklenil svoj nagovor.

Sv. mašo so z branjem bogatili bogoslužni sodelavci iz župnije Odranci, s petjem pa domači cerkveni pevski zbor in cerkveni zbor iz župnije Sv. Jurij ob Ščavnici.

Ob koncu slovesnosti je škof Štumpf blagoslovil ploščo pri krstnem kamnu, pri katerem je bil 12. novembra 1910 krščen Božji služabnik Alojzij Kozar. Verniki s škofoma in duhovniki so se nato uvrstili v procesijo in odšli na bližnje pokopališče do groba župnika Janoša Küharja, kjer so z molitvijo in pesmijo sklenili spominsko slovesnost.

»Po krstu spadamo v občestvo svetih,« je misel Božjega služabnika Alojzija Kozarja, zapisana tudi na spominski plošči v gornjeseniški cerkvi. Sobotna slovesnost je v vernikih utrdila prepričanje, da so mnogi naši rajni že v nebesih, in da smo tja poklicani tudi mi vsi. Še posebej smo prepričani, da je v občestvo svetih vstopil Božji služabnik Alojzij Kozar, zato so vsi zbrani med sveto mašo molili za njegovo beatifikacijo in sicer v slovenskem jeziku ter prvič uradno tudi v madžarskem jeziku.

Vsem, ki so pri slovesnosti sodelovali, se je v imenu organizatorja zahvalil predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš in vse povabil k druženju in okrepčilu.

Vir: Škofija Murska Sobota

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.