Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Papež Frančišek ne bo nikoli pomilostil pedofilov

21.09.2017, 16:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek je zagotovil, da ne bo nikoli podpisal pomilostitve pedofilov. V današnjem nagovoru vatikanski Komisiji za zaščito mladoletnih je še priznal, da se je Cerkev problema spolnih zlorab zavedla pozno in posledično tudi reševanje problema prihaja pozno.

Ko je po navedbah katoliškega portala Crux papež Frančišek včeraj sprejel predstavnike vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, ki pod vodstvom kardinala Seana O’Malleyja deluje šele tri leta, je spomnil na eno od svojih nedavnih odločitev v zvezi s primerom italijanskega duhovnika, ki je bil obsojen spolne zlorabe mladoletnih, a je papež popustil toliko, da se je strinjal zgolj z blagimi sankcijami, ni pa mu že takoj prepovedal opravljati duhovniške službe.

To je bila napaka, je dejal papež, saj se je zloraba ponovila. Kaj takega se ne bo nikdar več pripetilo, je še dodal Frančišek, ki se je odločil, da kogarkoli obsodijo spolnih zlorab, nima pravice do pritožbe in ne bo nikoli deležen papeške pomilostitve. »Zakaj? Preprosto zato, ker je človek, ki spolno zlorabi mladoletne, bolan. To je bolezen,« je prepričan papež.

Dodal je, da se je na Kongregaciji za nauk vere, ki se ukvarja s primeri zlorab, nabralo veliko primerov, zato iščejo nove ljudi, ki bodo preučevali dosjeje. Papež je obljubil, da bo Cerkev izvajala najstrožje ukrepe zoper tiste člane Cerkve, ki so izdali svojo poklicanost in zlorabili Božje otroke, poroča Radio Vatikan. Vodja komisije kardinal O’Malley je poudaril, da je zaščita mladoletnih ena izmed prednostnih nalog Cerkve, prav tako skrb Cerkve za žrtve zlorab in njihove družine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...