Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Pogovor o (foto: ARO)
Pogovor o

Pogovor o: Ali šola še opozarja na vrednote? Kako pomembne so ocene?

Slovenija | 31.08.2017, 14:10

V "Pogovoru o" smo se tokrat ustavili ob začetku novega šolskega leta. Zanimalo nas je, ali naš izobraževalni sistem še vzgaja za vrednote ali zgolj za ocene in tudi na katerih področjih bi morali storiti več. Z nami so bili nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje in predsednica strokovnega sveta SDS za to področje Mojca Škrinjar, profesor na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad Anton Kokalj ter članica društva Katoliških pedagogov Slovenije Helena Kregar.

Učitelj ima v vzgojno-izobraževalnem sistemu zelo pomembno vlogo, čeprav se mu ta danes priznava nekoliko drugače, je uvodoma dejala Kregarjeva in spomnila: "Učitelj mora biti trdna osebnost, če želi zvoziti vse pritiske od zgoraj, spodaj, s strani staršev, otrok, izpolniti vsa pričakovanja. Zato je osebnostna rast učitelja, njegova duhovna ukoreninjenost izredno pomembna." Po besedah članice društva katoliških pedagogov izobraževalni sistem sistemsko ne skrbi za ti dve področji. "Zato se nam zdi potrebno, da poskrbimo za tiste učitelje, ki to sami iščejo. Društvo katoliških pedagogov skrbi s svojimi izobraževalnimi, duhovnimi vsebinami, da je ta podpora učitelju na razpolago."

Na področju vzgoje za vrednote kot neki življenjski orientaciji ali svetovnonazorski opredelitvi naš sistem ostaja tako sterilen, kot je bil v preteklosti, pa je dejal Kokalj. "Opažamo lahko, da spušča skozi zadnja vrata v samo sfero izobraževanja sem in tja na prikriti način določene druge vrednote, ki so očitno zelo dobro kapitalsko podprte tudi iz tujine. Sicer pa se mi zdi, da je sistem izjemno storilnostno in preveč teoretično naravnan." Opozoril je, da se daje prevelik pomen ocenam. "Prevelik pri določanju pogojev za nadaljnje šolanje oziroma za prihodnje kariere ljudi. Če vzamemo primer študija medicine kjer, če nisi briljantno odličen dijak enostavno medicine ne moreš študirati, čeprav bi bil lahko z nekoliko slabšim uspehom odličen zdravnik." Podobno ocenjuje tudi nekdanja država sekretarka Škrinjarjeva: "Samo zelo dobre ocene na maturi ne morejo biti pogoj, da bo nekdo zelo dober učitelj ali zdravnik ali pa sodnik. Če omenim samo te poklice, so izjemno pomembne človeške kvalitete in motiviranost za ta poklic."

Škrinjarjeva je spomnila tudi na zakone, ki jih je v vladno proceduro vložila zadnja vlada Janeza Janše, a jih je vlada Alenke Bratušek takoj po prevzemu oblasti vrgla v koš. "Uspelo nam je urediti šolski koledar, ki ne dovoljuje več, da bi se majhne otroke zbujalo že ob peti uri zjutraj tako, da se sedaj šola začenja šele ob 7.30 in ne prej. Prvi september je tudi petek, če je treba, se tudi takrat začne šola. Šola potrebuje svoje spoštovanje."

Prisluhnite posnetku pogovora.

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...