Blaž Lesnik
Miha Močnik
Andrej Šinko
15.08.2017, 06:47 Tone Gorjup

Blaženi Oskar Romero – slovesnosti ob 100. obletnici rojstva

V Salvadorju se danes spominjajo 100. obletnice rojstva blaženega škofa Oskarja Romêra. Osrednji dogodek bo sveta maša v katedrali San Salvadorju, ki jo bo daroval papežev odposlanec kardinal Ricardo Ezzatti iz Santjaga v Čilu. Postulator za njegovo kanonizacijo je ob jubileju omenil, da bi bil lahko blaženi oskar Romero že prihodnje leto prištet med svetnike.

Mučenec našega časa Oskar Romêro se je rodil 15, avgusta 1917 v Ciudad Barrios na jugu Salvadorja. Teologijo je študiral v Rimu. Po drugi svetovni vojni je vodil številna laična občestva in se zavzemal predvsem za uboge. Leta 1974 je postal škof v Santiago de Maria, tri leta zatem pa nadškof v San Salvadorju. Kot borec za človekove pravice je postal žrtev nasprotnikov. Med mašo v bolniški kapeli ga je 24. marca leta 1980 ubil ostrostrelec. Leta 1993 so začeli postopek za njegovo beatifikacijo, za blaženege pa je bil razglašen 23. maja 2015 v San Salvadorju.

Jubilej rojstva blaženega Oskarja Romera je minuli konec tedna zaznamovalo tridnevno romanje iz San Salvadorja na njegov rojstni kraj, ki so ga začeli na god sv. Klare in sklenili v nedeljo. Na več kot sto kilometrov dolgem romanju skozi štiri škofije se je množica z vsakim dnem večala. V ospredju je bil njegov lik preroka za sodobni čas, saj se tudi danes po njegovem zgledu mnogi zavzemajo za socilano pravičnost vključno s papežem Frančiškom. Danes se bodo blaženega škofa spomnili v mnogih krajih njegove domovine, glavna slovesnost pa bo v stolni cerkvi nadškofije, ki jo je vodil.

Minulo soboto so njegov spomin počastili tudi v Londonu, v katedrali sv. Jurija, kjer hranijo križ z njegovimi relikvijami. Maševal je predsednik Papeške akademije za življenje nadškof Vincenzo Paglia, postulator postopka za kanonizacijo škofa Romera. Ta je med drugim dejal: „Pomembno se ga je spominjati, ker je eden izmed pričevalcev, ki je zaznamoval zgodovino Cerkve od drugega vatikanskega koncila naprej. Ni naključje, da v Cerkvi 24. marca, na dan njegovega mučeništva, obhajamo spomin na nove mučence.“ Nadškof Paglia je za radio Vatikan še povedal, da je postopek za kanonizacijo blaženega Romera na dobri poti, da bi ga lahko sklenili prihodnj leto. Čudež na njegovo priprošnjo morajo preveriti in potrditi še v Rimu. Oskarja Romera so za časa življenja pogosto imenovali rdeči škof, ker je simpatiziral s teologijo osvoboditve; nekateri ga tako imenujejo še danes. Papež Benedikt XVI., ki je pospešil postopek za njegovo beatifikacijo, ga je imenoval božji mož. Njegov naslednik, papež Frančišek, pa ga večkrat omenja v svojih nagovorih in opozarja predvsem na zgled njegovega zavzemanja za najbolj uboge.

Vir: Vis, RV

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Kekec (photo: www.medvedjebrdo.si) Kekec (photo: www.medvedjebrdo.si)

Kekec vabi na Medvedje Brdo

Pred začetkom novega šolskega in veroučnega leta vam želimo ponuditi nekaj za sprostitev, saj so dnevi nalašč za predstave na prostem. Gledališka skupina Medvedje Brdo je po ...

Spomin na Andreja Slavka Uršiča v Kobaridu (photo: Jurij Paljk) Spomin na Andreja Slavka Uršiča v Kobaridu (photo: Jurij Paljk)

Spomin na Andreja Slavka Uršiča

Rojaki iz Gorice in Trsta se se v nedeljo, 27. avgusta 2017, spomnili na časnikarja in javnega delavca Andreja, za domače Slavka Uršiča. Komemoracijo so pobudniki Srečanj pod lipami iz ...

Šola, razred. (photo: splet) Šola, razred. (photo: splet)

Stop nasilju nad vrstniki

Vse oblike nasilja v medvrstniškem okolju so neprimerne in jih je treba obsoditi na najširši možni ravni, je na novinarski konferenci v Tacnu poudaril Simon Slokan iz uprave ...

Janko Petrovec (photo: Marta Jerebič) Janko Petrovec (photo: Marta Jerebič)

Na poti s papežem Frančiškom

Glede na število potovanj bi danes težko verjeli, da papež Frančišek nerad potuje. A obiski obrobij so postali njegova pastoralna potreba. Frančiškova mednarodna potovanja so ...