Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Prizorisce študijskih dni Draga (foto: slomedia.it)
Prizorisce študijskih dni Draga

Na Dragi prvič o Porabju

Slovenci po svetu | 29.08.2017, 10:45 Matjaž Merljak

Študijski dnevi Draga 2017, ki bodo v organizaciji Društva slovenskih izobražencev letos potekali že dvainpetdesetič, bodo ta konec tedna od 1. do 3. septembra v parku Finžgarjevega doma na Opčinah na pri Trstu.

Na Dragi 2017 bomo počastili tudi 104. jubilej pisatelja Borisa Pahorja. V petek zvečer bodo predvajali dokumentarni portret o življenju Borisa Pahorja - “Boris Pahor. Portrait d’un homme libre” avtorice in režiserke Fabienne Issartel.

V nedeljo popoldne bodo podelili 6. Peterlinovo nagrado, in sicer publicistu ter kulturnemu in političnemu delavcu Tomažu Pavšiču iz Idrije, velikemu prijatelju Drage in Slovencev v Italiji, za njegovo »sponzorstvo« v korist slovenskega kulturnega delovanja v Benečiji ter na Goriškem in Tržaškem.

Draga 2017 se bo začela 1. septembra 2017 s prispevkom z naslovom "Pojmovanje narodne identitete med Slovenci na zahodni narodnosti meji od 19. stoletja do sodobnosti skozi prizmo romana".

V soboto, 2. septembra 2017, bo mag. Valerija Perger govorila na temo "Kako dolgo bo Porabje še slovensko?" Ob 70. obletnici priključitve Primorske Sloveniji bodo predvajali dokumentarno videonovelo "Moja meja", ki jo bo predstavila avtorica Nadja Velušček.

V nedeljo, 3. septembra 2017, bo ob 9. uri sveta maša za udeležence Drage, ki ji bo daroval škofov vikar za goriške Slovence Karlo Bolčina. Ob 10.30 bo sledilo predavanje dr. Igorja Bahovca "O vernosti na slovenskem: od sociološko-antropološke analize do krščanstva, ki prinaša upanje, pogum in ustvarjalnost". Draga se bo končala ob 16. uri z razmišljanjem ddr. Klemena Jakliča z naslovom "O dilemi našega časa: pravice človeka ali državljana".

Slovenci po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...