Svetovalnica: Ukrepi po toči na sadnem drevju

Hrana in okolje | 12.07.2017, 10:24 Rok Mihevc

Prehod hladne fronte je za nami, ozračje se je umirilo in danes se že precej lažje diha. Žal pa, kot je že stalnica, letos nismo priča samo obilnim padavinam v kratkem času, ampak tudi neurjem s točo. Mnogi so utrpeli precejšnjo škodo. Kako ukrepati po toči in še o čem, smo govorili v tokratni Svetovalnici, naš gost je bil sadjar in vodja Drevesnice Studenec Matjaž Maležič.

Ujme so zadnje čase vedno pogostejše in Matjaž Maležič opaža, da ni več stalnic, kot se jih spomnimo včasih. »Da je pozimi dolgo časa mraz, da je pomlad normalno topla...zdaj je vse pomešano in dogajanje je burno«. Pojasnjuje tudi, da drevje v toplejših krajih skorajda ne gre v zimsko mirovanje in da se jesen praktično skoraj ne zaključi.

Problem nastane, ker skorajda ni več slane, da bi se rastline in drevje pripravili na zimo. Namreč, ko se dovolj ohladi, se sokovi iz vej umaknejo v debelejše dele, torej v korenine. Če pa se temperature spustijo »čez noč«, potem voda v vejah zmrzne in nastanejo poškodbe. »Težave se pogosteje pojavljajo tudi spomladi, ko zgodaj nastopi toplo obdobje in drevje cveti tudi mesec prej kot v normalnih razmerah, nato pa nastopi pozeba.«

Toča posebej prizadene vrtnine in poljščine, pozabljamo pa, da naredi veliko škode tudi na sadnem drevju. »Četudi letos govorimo, da tako ali tako ni sadja zaradi pozebe, se premalo zavedamo škode po toči«. Drobna toča poškoduje liste in plodove, debelejša in robata zrna pa poškoduje tudi lubje. »Tega velikokrat ne opazimo in se posledice poznajo šele po nekaj časa, ko začne lubje propadati«.

Največkrat škodo toča naredi na listih, ki so tovarna hrane za drevje, zato je potrebno primerno ukrepati, opozarja Maležič. »Ker, ko ni hrane, ni možnosti, da bi se rane pozdravile. Zato moramo obvezno dodajati hranila, npr. ureo. Gre za obliko dušika, ki ga drevo v tej obliki sprejema tudi preko lubja. Tako se rane čim prej pozdravijo in se drevo začne obnavljati«. Hkrati z ureo dodamo tudi fungicid, da preprečimo gnitje, da ne pride še do bolezni in je škoda dvojna. Zelo pomembno je tudi to, da naslednjo sezono drevje tudi bolj obrežemo.

V posnetku oddaje prisluhnite vprašanjem poslušalk in poslušalcev: o zalivanju mladih drevesc (8:30), kdaj se poreže trta (12:45), zakaj plodovi slive tik pred zorenjem odpadajo (15:50), kako je z obrezovanjem marelice (22:00) obrezovanje ringloja (23:40) in o zeleni rezi pri sadnem drevju (27:45).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče) Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče)

Znan je datum posvečenja novega soboškega škofa

Iz tiskovnega urada Katoliške Cerkve so sporočili, da bo škofovsko posvečenje novega soboškega škofa dr. Janeza Kozinca v nedeljo, 14. septembra ob 16. uri, v župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...