Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež pri opoldanski molitvi: Jezus nas opogumlja v težkih trenutkih

Svet | 09.07.2017, 16:42 Tone Gorjup

Papež Frančišek je tudi danes spregovoril množici ljudi, ki se je zbrala na Trgu sv. Petra v Vatikanu in jih pohvalil za pogum, da so kljub poletni pripeki prišli k opoldanski molitvi. Prisotne je spodbudil, naj vzamejo zares Jezusovo povabilo zapisano v današnjem evangeljskem odlomku. V njem nam pravi: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek« (Mt 11,28). Dejal je, da za resnični oddih ni dovolj samo odmik iz vsakdana, temveč je potrebno vedeti, kam se napotiti. Toliko krajev obljublja počitek, a nas le nekoliko razvedrijo, drugi obljubljajo mir in ponujajo zabavo, a nas pustijo v osamljenosti.

V opoldanskem nagovoru je papež spomnil, da Jezus vabi, naj pridejo k njemu vsi, ki jih življenje utruja in bremeni. Ve, da razočaranja, rane preteklosti, teža krivic, negotovost in zaskrbljenost za prihodnost težijo mnoga srca. V temačnih trenutkih se zdi tako naravno tuhtanje in premlevanje o tem, kako je življenje krivično, kako nehvaležni so drugi, kako je svet zloben. Navadimo se na črnogledost in žalost. Jezus pa nas želi dvigniti in nas vabi, naj pridemo k njemu. Izhod je po prepričanju svetega očeta, odnosu, da iztegnemo roko in dvignemo pogled proti Jezusu, ki nas ima resnično rad. Nadaljeval je: Jezus danes vsakemu govori: »Bodi pogumen! Ne predaj se pod težo življenja, ne zapiraj se sam vase s strahovi in grehi, temveč pridi k meni!« On nas čaka, vedno nas pričakuje. Ne zato, da bi magično rešil naše probleme, temveč zato, da bi nas sredi njih okrepil. Jezus nam ne odvzame bremen življenja, temveč iz srca odstrani tesnobo; ne odvzame križa, temveč ga nosi z nami. In z njim vsako breme postane lahko (prim. Mt 11,30), saj je on okrepčilo, osvežitev, ki jo iščemo. Ko v naše življenje vstopi Jezus, pride mir, takšen mir, ki ostane tudi v preizkušnjah in v trpljenju, je zagotovil papež Frančišek.

V nadaljevanju nagovora je prisrčno spodbudil, naj gremo k Jezusu, naj mu damo svoj čas, naj ga vsak dan srečujemo v molitvi, v zaupnem osebnem pogovoru. Spoprijateljimo naj se z njegovo Besedo, znova in brez strahu odkrijmo njegovo odpuščanje, z njegovim Kruhom življenja potešimo svojo lahkoto in tako se bomo čutili ljubljeni, doživeli bomo Božjo tolažbo, je še dejal. Ob koncu je papež Frančišek zagotovil, da nas Jezus osebo prosi in skoraj zahteva, naj pridemo k njemu. Isto namreč ponovi ob koncu današnjega evangeljskega odlomka, ko pravi: »Učite se od mene… in našli boste okrepčilo za svoje življenje« (v. 29). Ko v poletnih meseci iščemo počitek od tistega, kar utruja telo, se naučimo iti k Jezusu. On je resnično okrepčilo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...