Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Grošelj ne pričakuje novega migrantskega toka čez Slovenijo

| 05.07.2017, 10:40

Potem, ko je avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil napovedal skorajšnjo uvedbo nadzora na meji z Italijo, so se težnje po vzpostavitvi mejnega nadzora pojavile tudi na slovensko-italijanski meji. Naši zahodni sosedi so že pozvali k evropski solidarnosti, zato ji je pomoč ponudila Evropska komisija. Za komentar smo vprašali obramboslovca dr. Klemena Grošlja, ki sicer ne pričakuje, da bi se okrepila migrantska pot iz Italije preko Avstrije.

Za sodelovanje pri nadzoru meje je v Avstriji v pripravljenosti 750 vojakov, 450 naj bi jih poslali s Tirolske, ostale z avstrijske Koroške. Če bo treba, naj bi bili v celoti operativno sposobni v treh dneh. Avstrijsko obrambno ministrstvo je ob koncu tedna na Tirolsko že poslalo težko vojaško opremo, med njimi štiri oklepna vozila za zaprtje cest na območju mejnega prehoda na gorskem prelazu Brenner. Kaj naj bi ti ukrepi pomenili za reševanje begunskega vprašanja, smo vprašali obramboslovca Grošlja: "Pomeni predvsem to, da se bo begunski tok, če že teče preko Avstrije, kar sam nekoliko dvomim, saj večina teh migrantov običajno potuje preko Francije proti osrednjemu delu Evrope, lahko lahko okrepil v smeri Francije."

Medtem je poslanska skupina SDS v parlamentarni postopek vložila predlog priporočila v zvezi z migrantsko krizo in vzpostavitvijo nadzora na meji z Italijo. Državni zbor naj priporoči vladi, da pripravi vse potrebno za vzpostavitev nadzora na meji z Italijo in okrepi aktivnosti za preprečitev velikega povečanja prihoda ilegalnih migrantov, predlagajo v SDS. "Mislim, da Slovenija v tem trenutku ni ključna tranzitna država," je dejal Grošelj.

Oglasila se je tudi Evropska komisija. Med ukrepi, ki jih je zaradi povečanega števila migrantov v Italijo predlagajo, je povečanje zmogljivosti libijskih organov s projektom, vrednim 46 milijonov evrov, ki ga je pripravila skupaj z Italijo. Prav tako bo komisija podprla vzpostavitev popolnoma operativnega centra za usklajevanje reševanja na morju v Libiji. "Poziv italijanske vlade k evropski solidarnosti je povsem upravičen. Italija je pokazala veliko stopnjo solidarnosti z begunci, saj gre za dogodek, ki je v zadnjih nekaj letih brez primere v evropski zgodovini, Italija si močno prizadeva za izboljšanje položaja," je poudaril evropski komisar Frans Timmermans.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...