Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Trg sv. Petra (foto: RV/L'Osservatore Romano)
Trg sv. Petra

Biti Jezusov veleposlanik

Svet | 02.07.2017, 13:40 s. Brigita Zelič

Množici, ki se je danes opoldne zbrala na Trgu sv. Petra v Vatikanu, je papež Frančišek spregovoril o vsebini današnjega evangeljskega odlomka, ki razgrinja dva bistvena vidika življenja Jezusovega učenca. Značilno zanj je, da je njegova vez z Jezusom močnejša od vsake druge vezi ter da ljudem ne prinaša samega sebe, temveč Jezusa in po njem ljubezen Boga Očeta.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru spomnil na Jezusove besede zapisane v 10. poglavju Matejevega evangelija, kjer pravi: »Kdor ima očeta ali mater rajši kakor mene, ni mene vreden; in kdor ima sina ali hčer rajši kakor mene, ni mene vreden.« Očetovo ljubezen, materino nežnost, prisrčno prijateljstvo med brati in sestrami je kljub svoji vrednosti in lepoti treba postaviti na drugo mesto, je dejal papež Frančišek, saj prvo mesto pripada Kristusu. Pri tem ne gre za to, da bi morali biti brez srca in brez hvaležnosti. Nikakor! Gre namreč za to, da prednostno mesto v življenju učenca pripada učitelju, Jezusu. To velja za vsakega njegovega učenca, tako laika kot duhovnika in tudi škofa. Ob tem sveti oče svetuje, naj se prvo vprašanje, ki ga zastavimo kristjanu glasi: »Ali se srečuješ z Jezusom? Ali moliš?« V nadaljevanju je dejal:

»Kdor se pusti pritegniti v to vez ljubezni in življenja z Gospodom Jezusom, postane njegov predstavnik, njegov 'veleposlanik' in sicer predvsem z načinom, kako je in kako živi. In sicer do take mere, da jim Jezus sam, ko pošilja svoje učence v misijone, reče: »Kdor sprejme vas, mene sprejme; in kdor mene sprejme, sprejme tistega, ki me je poslal« (Mt 10,40). Potrebno je namreč, da ljudje zaznajo, da je za tega učenca Jezus resnično »Gospod«, je dejansko središče življenja ter vse v njegovem življenju.«

Drugotnega pomena so njegove omejenosti in napake, če jih le ponižno priznava. Predvsem je pomembno, da njegovo srce ni razdvojeno, temveč je preprosto, notranje povezano, pošteno tako do samega sebe kot do drugih. Dvoličnost ni krščanska, je poudaril. Jezus zato posebej moli k Očetu, da učenci ne bi zapadli posvetnemu duhu.

V nadaljevanju je papež Frančišek spomnil, kako Božje ljudstvu pomaga biti dober duhovnik, saj tudi v poslanstvu obstoja vzajemnost. Če namreč vse zapustiš zaradi Jezusa, ga ljudje v tebi prepoznajo in ti hkrati vsak dan pomagajo svoje življenje naravnavati nanj. In koliko bolj je duhovnik blizu Jezusu, toliko bolj blizu je tudi ljudem.

V pripadnosti Jezusu nam je Devica Marija močan vzor in priprošnjica, je sklenil svoj opoldanski nagovor.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...