Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Maver: Klanjanje rdeči zvezdi vrnitev v čas pred civilizacijo

Slovenija | 29.06.2017, 19:33

Pet dni po osrednji proslavi ob dnevu državnosti bo Kongresni trg v prestolnici nocoj gostil koncert, ki v ospredje postavlja simbol rdeče zvezde. V ljubljanski NSi menijo, da gre za provokacijo in željo sodelujočih, da bi sodobno in evropsko Slovenijo potisnili nazaj v temačni čas partijskega enoumja. Kot dodajajo, bodo pesmi, izvedene pod takšnim okriljem, služile poneumljanju nepoučenih, sejale sovraštvo in nostalgično brenkale na čustva pripadnikov tistih, ki so privilegirano preživeli čas nesvobode. Ogorčeni so tudi v društvu Moris. Opozarjajo, da Festival Ljubljana koncert Nosil bom rdečo zvezdo pripravlja prav na dan obletnice najmočnejših spopadov z agresorsko Jugoslovansko ljudsko armado v vojni za Slovenijo. Skupaj z Inštitutom za domoljubne vrednote so zahtevali prepoved dogodka, a je upravna enota to zavrnila.

Da nas poveličevanje rdeče zvezde vrača v obdobje pred civilizacijo, je prepričan publicist Aleš Maver. Zaveda se, da je vsaka kritika drevišnjega koncerta v izvedbi Svetlane Makarovič in njenih gostov predvsem reklama zanj. "A to jemljem, v zakup, saj menim, da je pomembno, da o tem govorimo."

V oddaji Spoznanje več, predsodek manj je Maver klanjanje rdeči zvezdi označil za barbarstvo. Kot izredno problematično vidi dejstvo, da je v tem trenutku v Sloveniji vsako opozarjanje na to, za kako velik korak nazaj gre, metanje boba ob steno. "V tem trenutku v Sloveniji ne obstaja zadostna kritična masa ljudi, ki bi rekla, da tega ne želi, kakšno vračanje v preteklost je to. Večini, po domače povedano, dol visi."

In kaj pomeni rdeča zvezda v Sloveniji? Za simbol si jo je izbral režim, ki je tudi na območju naše države sejal zlo, a je večina prebivalcev gluha za te ugotovitve in neobčutljiva pri obsodbi komunističnega totalitarizma. To bi morali po Mavrovih besedah predvsem pojasniti mladim. "Mirno lahko rečemo, da rdeča zvezda v Sloveniji ni simbol napredka, ampak reakcije, ni simbol svobode, ampak simbol lastnikov kapitala, kajti ti, ki so si zvezdo izbrali za svoj simbol, danes tudi kapitalsko obvladujejo Slovenijo." Maver težko razume, da je odnos velikega števila Slovencev do simbola rdeče zvezde oziroma do jugonostalgičnega kompleksa, ki je v ozadju, popolnoma drugačen. "Vse to kaže, da živimo v času, ko večina Slovencev ni pripravljena postaviti čudnih pojavov pod vprašaj." To se ne odraža le v odnosu do simbola rdeče zvezde, ampak tudi pri kupu ostalih zadev. "Upam, da se bo ta globoki nesporazum o uporabi rdeče zvezde v Sloveniji vendarle nekoč razrešil. Ne morejo imeti tisti, ki so Sloveniji nataknili okove, in tisti, ki zaradi teh okovov trpijo, istega simbola. V tem je nekaj narobe, v tem je ena globoka shizofrenost," še dodaja Maver.

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...