Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup

Naša Komisija Pravičnost in mir za spoštovanje arbitraže v duhu miru

Slovenija | 30.06.2017, 11:26

Da meja med Slovenijo in Hrvaško, ki jo je potegnilo arbitražno sodišče, ne ustreza vsem našim pričakovanjem, a da smo to vseeno zavezani sprejeti, menijo v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. V izjavi za javnost, ki jo je podpisal njen predsednik, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pozivajo vladi obeh držav ter politike in civilnodružbene organizacije, naj razsodbo iz Haaga spoštujejo v duhu miru ter naj jo v medsebojnem dialogu in v doglednem času uresničijo. Obenem naj poskrbijo za vse, ki jih je prizadela. Pričakujejo tudi, da bosta tako Cerkev v Sloveniji kot Cerkev na Hrvaškem lahko uskladili meje škofij in tako prispevali pomemben delež k uresničitvi odločitve arbitražnega sodišča.

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je sporočila, da si sama v dolgotrajnem obdobju urejanja meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju vedno prizadevala, da bi oba naroda ohranila tradicionalno dobrososedske odnose, prijateljsko sodelovanje in vzajemno sožitje. "Gotovo je, da vse odločitve arbitražnega sodišča ne ustrezajo našim pričakovanjem, ki jih imamo za upravičena, vendar smo zavezani dolžnosti, da jih sprejemamo in pričakujemo, da bo enako storila tudi druga stran," je zapisal nadškof Zore. Kot je dodal, je arbitražno razsodbo mogoče razumeti na različne načine, a v okviru dolgoročnih prizadevanj za prijateljsko sobivanje kot primeren način za mirno reševanje odprtih mejnih vprašanj. "Ko si prizadevamo za sožitje in sodelovanje med narodoma, se zavedamo, da ju bo mogoče ohraniti in razvijati, le če bo meja z ustreznimi zakonskimi akti in sporazumi ustrezno določena," je dodal nadškof Zore.

Dobili smo tudi odmev iz Društva katoliških pedagogov Slovenije. Slavka Janša je ob tem povabila h končanju razhajanj in razdorov. Spomnila je na zapis iz knjižice Slomškove drobtinice in besede našega prvega blaženega: "Greši, kdor o uredbah in napravah domovine zaničljivo govori, jih graja, jih noče podpirati, kdor samopašno in odčitno množi svoje in svojih sosedov potrebe."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...