Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Papež Frančišek na binkošti povabil, da naj ne bomo kristjani "desnice" ali "levice" ampak naj bomo Jezusovi

Cerkev po svetu | 04.06.2017, 13:45

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je že od zgodnjega jutra začela zbirati množica romarjev z željo, da bi prisostvovala pri evharistični daritvi.

Na današnjo binkoštno nedeljo, ko obhajamo slovesni praznik prihoda Svetega Duha na Marijo in apostole, so večji del zbrane množice predstavljali člani Katoliške karizmatične prenove v Duhu, ob svoji 50 letnici obstoja. Pisana množica vernikov z vseh koncev sveta je zavzeto sodelovala pri bogoslužju in pozorno prisluhnila nagovoru papeža Frančiška, ki je v homiliji opisal delovanje Svetega Duha, ki se kaže v izjemni moči, da ob tem, ko ljudem daje različne darove, hkrati med njimi ustvarja edinost.

V njegovi moči smo v veliki raznovrstnosti prejetih darov vendarle združeni v eno vesoljno Cerkev. Gre za resnično edinost, ki ni uniformiranost, temveč je medsebojna povezanost v različnosti. Nato je sveti oče opozoril na dve skušnjavi, ki zalezujeta to čudovito Božjo zamisel. Prva je ta, da stremimo po različnosti na račun edinosti. Dejal je: "To se dogaja, kadar se hočemo razlikovati od drugih, ko ustvarjamo koalicije in stranke, ko se krčevito oklepamo pozicij izključevanja, se zapiramo v lastne posebnosti in si ob tem morda mislimo, da smo boljši od drugih; ko imamo vedno prav in smo tako imenovani »varuhi resnice«. V tem primeru se odločamo za del in ne za celoto, bolj pripadamo temu ali onemu, kot pa Cerkvi. Postanemo »navijači« za del, namesto da bi bili bratje in sestre v istem Svetem Duhu; smo bolj kristjani »desnice« ali »levice« kot pa Jezusovi; smo bolj togi varuhi preteklosti ali avantgardisti prihodnosti, kot pa ponižni in hvaležni otroci Cerkve."

V nadaljevanju je papež Frančišek opozoril še pred skušnjavo, ko se zavzemamo za edinost brez različnosti, kjer naj bi vse delali skupaj in enako, vsi razmišljali na enak način, kar pa ne daje dihati resnični svobodi. Spomnil je, da sv. Pavel zagotavlja: »Kjer je Gospodov Duh, tam je svoboda« (2Kor 3,17).

Po sveti maši je pri opoldanskem nagovoru papež Frančišek najavil temo prihodnjega svetovnega misijonskega dne, ki se vsako leto obhaja v oktobru. Letošnja naglaša, da je poslanstvo prav v srcu krščanske vere. Svetega Duha je prosil, naj po vsem svetu podpira poslanstvo Cerkve ter daje moč vsem misijonarjem in misijonarkam.

Vigilija binkošti s Karizmatično prenovo

Slovesno pa je bilo v Rimu že sinoči na vigilijo praznika. Katoliška karizmatična prenova je namreč ob 50. obletnici ustanovitve pripravila veliko mednarodno srečanje. Več kot 30 tisoč zbranih iz 130 različnih držav je na stadionu Circo Massimo nagovoril tudi papež Frančišek, ki je med drugim dejal, da je petdeset let Katoliške karizmatične prenove tok milosti. »Svetega Duha ni mogoče zapreti v kletko. Ko se doseže petdeset let, moči začenjajo pojemati, gube se poglabljajo, sivih las je vse več, stvari se začnejo pozabljati. Gre za primeren trenutek za premislek, da bi pustili za seboj prah časa in se z novim soočili z zaupanjem v Svetega Duha. Z binkoštmi se rodi Cerkev, Kristusova Cerkev, ena sama. Duha smo prejeli pri krstu in sedaj nas vodi po poti,« je po poročanju Radia Vatikan dejal sveti oče in dodal, da so krst v Svetem Duhu, slavljenje in služenje človeku tri stvari, ki so neločljive. Papež je zbranim tako med drugim na koncu zaželel, da bi pustili za seboj vse, kar dodaja »lastni jaz«, in da bi pustili delovati Svetemu Duhu, ki veje, koder in kadar sam hoče. Jaz delam nove vse stvari, pravi Gospod. Nato je še izrazil hvaležnost za vse, kar je bilo podarjeno Cerkvi v teh petdesetih letih. Služiti najbolj ubogim in slaviti Boga, to je tisto, kar papež in Cerkev pričakujeta od Katoliške karizmatične prenove.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...