Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Zbor Korotan 2017 (foto: Tone Ovsenik)
Zbor Korotan 2017

Zbor Korotan iz Clevelanda praznoval

Slovenci po svetu | 15.05.2017, 09:41 Matjaž Merljak

V dvorani Slovenskega narodnega doma v Clevelandu je 6. maja potekal koncert mešanega zbora Korotan ob 65-letnici prepevanja. Gostovali so člani moškega zbora Fantje na vasi, ki letos obeležujejo 40-letnico prepevanja. Na koncertnem sporedu so bile klasične slovenske in narodne pesmi.

Ob polovici meseca maja nas duhovniki vabijo k poglabljanju vere s pomočjo Marijinih pobožnosti. Mariji je Bog zaupal posebno vlogo pri odrešitvenem načrtu, saj je postala mati našega odrešenika Jezusa Kristusa. Tako se zahvaljujemo za brezmejne milosti, ki jih Bog podeli Blaženi Devici Mariji, po njej pa jih deli tudi nam.

V maju v molitvi premišljujemo o Marijini globoki veri in vdanem zaupanju Božjemu klicu, da je rodila Božjega Sina Jezusa Kristusa ter ga materinsko spremljala pri dovršitvi zveličavnega načrta za vse človeštvo. Z Marjo smo povezani tudi v trenutkih njene neomajne ljubezni ob vznožju križa, na katerem je njen sin umrl.

Spominjamo se vseh, ki jih Marija tudi danes kot duhovne otroke spremlja in opogumlja v svoji skrbni ljubezni. Lurd, Fatima, katere stoletnice smo se spominjali včeraj, Medjugorje in druga mesta Marijinih prikazovanj so sveti kraji, po katerih nam vedno znova sporoča: pokesajte se svojih grehov, molite in se prizadevajte žrtvi in delati po Božji volji na vseh življenjskih področij. Naj bo maj za nas vse čas milosti, ko bomo poglabljali vero v Jezusa Kristusa in drug drugemu posredovali znamenja Božje ljubezni.

Zbor Korotan v začetnih letih
Zbor Korotan v začetnih letih © Tone Ovsenik

Danes je v cerkvi svetega Vida daroval vsefarno zahvalno sveto mašo ob 50-letnici mašništva gost v župniji, gospod Greg Neuzil. Gospod Neuzil gostuje v župniji in občasno nadomešča župnika Božnarja, kadar je odsoten in obenem tudi daruje eno od nedeljskih maš, bodisi v cerkvi ali v kapeli svetoviške vasice, kjer domujejo starejši župljani.

V župniji Marije Vnenovzete se proslavilta dva dogodka. 5. maja je praznoval 10. obletnico diakon David Kushner. Jutri bo pa majsko kronanje Matere Božje, na katero župnik Kumše posebno vabi, saj letos obhajamo 100-letnico Marijinega prikazovanja trem pastirčkom v Fatimi. Pobožnost bo ob 19.00 uri z rožnim vencem, litanijami Matere Božje in za tem kronanje ter blagoslov z Najsvetejšim.

Nastopila je tudi zasedba Fantje na vasi
Nastopila je tudi zasedba Fantje na vasi © Tone Ovsenik

Preteklo soboto so pevci mešanega zbora Korotan zapeli svoj jubilejni koncert v Slovenskem narodnem domu. Pevovodja Janez Sršen je imel kar dvojni vlogi na tem koncertu, saj so pevci Korotana povabili kot goste moški zbor Fantje na vasi. Tako so proslavili dve visoki obletnici. Korotan prepeva že 65 let in Fantje na vasi pa svojih 40. Janez Sršen pa seveda vodi oba zbora. Lepo izveden koncert so ljudje spremljali in nagradili pevci z lepim aplavzom. Čestitke gredo obem pevskim skupinam, ki nam ohranjajo slovensko pesem.

Koncert zbora Korotan 2017
Koncert zbora Korotan 2017 © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...