Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Grobišče pod Krenom; Kočevski rog (foto: ARO)
Grobišče pod Krenom; Kočevski rog | (foto: ARO)

Leta 1990 je šlo v Kočevskem rogu za pogreb, ne za spravno slovesnost

03.06.2017, 13:11

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu je danes potekala spominska slovesnost za žrtve revolucionarnega nasilja, ki sta jo kot že vrsto let, tudi tokrat pripravili župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Slovesnost se je začela s sveto mašo, somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan. Da je šlo leta 1990 šlo v Kočevskem rogu za pogreb, ne za spravno slovesnost, pa je pred dvema letoma dejal škof Anton Jamnik.

Ob 20-letnici spominskih slovesnosti v Kočevskem rogu leta 2010 je upokojeni nadškof Anton Stres v pridigi dejal, da spravna slovesnost ni zato, ker bi bila z eno mašo pred dvajsetimi leti sprava že dosežena, ampak zato, ker nas vsaka sveta maša vodi k spravi in nas zanjo usposablja. Sprava, kakršno potrebujemo, ni samo enkratno dejanje, ampak je proces, ki ima več korakov. Eden od njih je brezpogojna privrženost resnici, drugi korak je zadoščenost pravici, tretji pa odpuščanje. Brez slednjega po mnenju nadškofa ni sprave. "Ko se soočimo z velikimi zločini in grozotami, smo navadno ogorčeni. Ta ogorčenost je razumljiva in upravičena, ne sme pa se sprevreči v sovraštvo in maščevalnost. Tudi zahteva po jasni obsodbi zločinov in zločincev ne izhaja iz sovraštva ali maščevalnosti, temveč iz potrebe po tem, da se moralni in pravni red, ki je bil z zločinom poteptan, zopet vzpostavi in da zopet dobijo svojo polno veljavo svéta moralna načela pravičnosti in človekovega dostojanstva. Sprava postane popolna in trdna, ko izzveni v odpuščanje."

Na slovesnosti v Kočevskem rogu 8. julija 1990 ni šlo za spravno slovesnost, pač pa za spominsko mašo za pobitimi, pa je leta 2015 v intervjuju za Družino povedal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Ta je bil takrat tajnik ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja. Tedanji stik rok med nadškofom Šuštarjem in bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom na slovesnosti je bil po besedah škofa Jamnika skrbno pripravljen "spin". Tega so, kot pravi, vsi "mogoči mediji vsa leta do danes premišljeno lansirali doma in po svetu ter tako ustvarili - bolje: zmanipulirali - javno mnenje in zavest, da je šlo v Kočevskem rogu za t. i. spravno slovesnost, partnerja v tej spravi pa naj bi bila nadškof Šuštar in predsednik Kučan". A škof poudarja, da je šlo "za prevaro, ki se vleče vse do danes".

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...