Matjaž Merljak
Marko Zupan
Petra Stopar

Škof Jamnik za Družino: Leta 1990 je šlo v Kočevskem rogu za pogreb, ne za spravno slovesnost

18.06.2015, 16:45

Na slovesnosti v Kočevskem rogu 8. julija 1990 ni šlo za spravno slovesnost, pač pa za spominsko mašo za pobitimi, je v intervjuju za Družino povedal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Ta je bil takrat tajnik ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja.

Da je šlo za mašo, je po njegovih besedah takrat v uvodu povedal tudi nadškof Šuštar, ko je dejal, da so se zbrali, da opravijo "simbolični krščanski pogreb domobrancev, mašo zadušnico in molitve za vse žrtve vojnih in povojnih let". Zato je po škofovih besedah prav, da "smo glede roške slovesnosti natančni: šlo je za pogreb, za mašo zadušnico za vse, ki so bili pobiti med vojno in po njej".

Tedanji stik rok med nadškofom Šuštarjem in bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom na slovesnosti je bil po besedah škofa Jamnika skrbno pripravljen "spin". Tega so, kot pravi, vsi "mogoči mediji vsa leta do danes premišljeno lansirali doma in po svetu ter tako ustvarili - bolje: zmanipulirali - javno mnenje in zavest, da je šlo v Kočevskem rogu za t. i. spravno slovesnost, partnerja v tej spravi pa naj bi bila nadškof Šuštar in predsednik Kučan". A škof meni, da je šlo "za prevaro, ki se vleče vse do danes".

Laž je po njegovem tudi ta, da je šlo med drugo svetovno vojno za konflikt med Katoliško cerkvijo in NOB: "To je strahovita laž, prevara, saj vsi vemo, da je bila tudi večina partizanov vernih."

Škof je sicer prepričan, da je bilo to, da je Kučan podal roko nadškofu Šuštarju, "samo po sebi dejanje, ki je vredno vsega spoštovanja". "Vsa dejanja okoli organizacije tega dogodka in vsa poznejša dogajanja pa, žal, dokazujejo, da je šlo za preračunljivo izbran scenarij," pravi.

Kljub temu je škof Jamnik prepričan, da je sprava mogoča. "Kdor trdi, da sprava ni možna, je obupal nad človekom ... Za kristjane je odločilnega pomena, da vanjo pritegnemo Boga in da upremo pogled v Kristusovo smrt in vstajenje. To pa nikakor ne pomeni, da tisti, ki so drugačnega prepričanja, ne morejo stopiti v ta proces sprave," je dejal škof Jamnik za Družino.

Povedal je še, da je bil nadškof Šuštar zelo razočaran, ko so visoki politiki pred slovesnostjo ob osamosvojitvi 26. junija 1991 kričali, da nadškof Šuštar na razglasitvi samostojne države nima kaj iskati ali govoriti, in ko so mu pri blagoslovu lipe izključili mikrofon.

O tem je škof Jamnik spregovoril tudi na naši okrogli mizi Resnica in sočutje v Veržeju.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...