Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pred 100 leti se je rodil p. Lojze Štrubelj

Slovenija | 20.04.2017, 13:30 Tone Gorjup

V župniji Šmarje-Sap se danes spominjajo svojega rojaka, v Dravljah pa svojega prvega župnika p. Alojzija (Lojzeta) Štrublja. Rodil se je namreč 20. aprila 1917 v Paradišču pod Magdalensko goro. V Dravljah so mu ob 100. obletnici rojstva že februarja posvetili tako imenovani »Draveljski večer«.

P. Lojze Štrubelj, rojen med prvo svetovno vojno, je odraščal v družini dvanajstih otrok. Maturiral je na škofijski gimnaziji v Šentvidu. Teološko fakulteto je začel v Ljubljani, po vstopu v jezuitski red pa je odšel v Zagreb v noviciat. Tam je končal tudi študij teologije. Vmes je bil dve leti vzgojitelj dijakov v Travniku v Bosni. Po duhovniškem posvečenju v Zagrebu avgusta 1947 se je vrnil v Slovenijo. Najprej je vodil župnijo v Brezju pri Mariboru, bil leta 1955 premeščen na Bogenšperk, leta 1961 pa v Dravlje. Vmes je bil trikrat zaprt zaradi vodenja ljudskih misijonov oziroma vznemirjanja državljanov, najdlje za 18 mesecev. V Dravljah je prevzel vodenje novoustanovljene župnije. Nadškof Vovk ga je ob umestitvi na kratko predstavil kot moža molitve in dodal: »Ne bom ga preveč opisoval, sami ga boste spoznali.« Začetki so bili težki, saj so ga skušali pregnati tudi s streljanjem nanj. P. Štrubelj je obnovil cerkev sv. Roka, gradil župnišče in v duhu koncila poskrbel za bogato pastoralno življenje. Gradnjo nove cerkve je zaradi slabega zdravja prepustil svojemu nasledniku. Zgodovino župnije je predstavil v delu »Iz starih korenin novo drevo«. Uredil in večinoma sam je napisal tudi zbornik o Zavodu sv. Stanislava oziroma škofijski gimnaziji z naslovom »Še vedno živo drevo«. Umrl je 22. decembra 2004.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.