Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Lipici letos največji konjeniški dogodek v Sloveniji

Slovenija | 23.03.2017, 09:48 Petra Stopar

Minulo nedeljo se je s premiero Lipiške šole klasičnega jahanja odprla nova sezona predstav z lipicanci v Kobilarni Lipica. Na programu bodo še vse do konca oktobra, med 20. in 24. septembrom pa bo Lipica gostila eno največjih in najpomembnejših konjeniških tekmovanj, svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg.

O pripravah in tudi slovenski ekipi, ki bo tekmovala na prvenstvu z lipicanci, bodo več povedali na skorajšnji novinarski konferenci, je pa predstavnica odnosov z javnostmi Kobilarne Lipica Tina Čič v pogovoru za naš radio povedala, da »bo svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg največji in najpomembnejši konjeniški dogodek v vsej zgodovini Slovenije, kamor bo prišlo veliko število tekmovalcev«. Tekmovanje bo obsegalo tri discipline – dresurno, maratonsko in spretnostno vožnjo. Najzanimivejša bosta na hipodromu v Lipici maratonska vožnja in veliki finale 24. septembra.

Sicer pa so bili s premierno predstavo Lipiške šole klasičnega jahanja, ki je bila 19. marca, zelo zadovoljni. Predstavo si bo moč ogledati še 26. marca, nato pa vsako nedeljo ob 15. uri v aprilu in oktobru, od maja do septembra pa vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri. Predstava traja približno 45 minut, ob dnevih, ko predstave ni, pa si lahko obiskovalci ogledajo tudi uradni trening z lipicanci.

O turističnem obisku je Tina Čič povedala, da prihajajo gostje iz številnih držav, največ je slovenskih gostov, nato pa angleško, nemško, italijansko in francosko govorečih. »Lansko leto smo zaključili z zelo spodbudnimi in pozitivnimi občutki, saj smo imeli 14-odstotno rast števila obiskovalcev in 20-odstotno rast prihodkov. Na tej podlagi začenjamo novo sezono s ciljem, da bi Lipico letos obiskalo še več ljudi, kar pomeni več kot 100.000 obiskovalcev,« je dejala po predstavi v krajšem pogovoru za naš radio.

Lipicanec na predstavi v najzahtevnejši zadnji točki Šola nad zemljo
Lipicanec na predstavi v najzahtevnejši zadnji točki Šola nad zemljo © Arhiv Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica je kulturni spomenik državnega pomena ter ena najstarejših evropskih kobilarn in izvorna kobilarna lipicanca. Pred dobrim letom dni je stekla prenova posestva, na katerem skrbijo za več kot 300 lipicancev, in prinesla veliko pridobitev. »V zgodovinskem jedru kobilarne je bila prenovljena graščina, ki je najstarejša ohranjena stavba v Lipici, poleg tega še muzej kulinarike, muzej kočij in kraška hiša,« je pojasnila in omenila tudi prenovo vseh zgodovinskih drevoredov, električne in čistilne napeljave, ureditev brezžične internetne povezave za celotno območje in postavitev mobilne aplikacije za samostojen ogled Lipice.

Premierna predstava leta 2017
Premierna predstava leta 2017 © Arhiv Kobilarne Lipica

V priloženem posnetku lahko prisluhnete celotnemu pogovoru s Tino Čič in jahačem, ki je povedal več o predstavah Lipiške šole klasičnega jahanja ter o šoli sami. Ta med drugim izvaja tudi program preizkušanja delovne sposobnosti lipicancev kot del selekcijskega programa rejskega programa za pasmo lipicanski konj.

Lipica
Lipica © Arhiv Kobilarne Lipica

Slovenija, Radijski utrip, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...