Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Kolesarji (foto: Ingimage)
Kolesarji

Ob začetku kolesarske in motoristične sezone policija in zdravniki opozarjajo na previdnost

13.03.2017, 15:54 Petra Stopar

S toplejšimi dnevi se na cestah pojavljajo prvi motoristi ter vedno več kolesarjev, s tem pa je potrebna dodatna previdnost. Število poškodovanih se sicer zmanjšuje, je pa med njimi več smrtnih žrtev.

Na urgenci že več let opažajo, da se število obravnav kolesarjev v marcu v primerjavi s februarjem poveča za več kot enkrat, poudarja vodja urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Anže Kristan. Trend naraščanja poškodovanih doseže svoj vrh junija, podobno je pri motoristih. Poškodbe, ki nastajajo so večinoma izjemno hude in zajemajo več organov. »Izpostavil bi poškodbe glave, ki so prisotne pri polovici vseh težjih poškodovancev, potem imamo poškodbe trebuha, prsnega koša, hrbtenice in okončin. Ko gre za poškodbo možganov, pa lahko kljub temu, da poškodovanec preživi, ta potrebuje oskrbo ali pomoč pri vsakdanjem življenju,« je dejal Kristan.

Po besedah Matjaža Leskovarja iz Generalne policijske uprave policija ugotavlja, da kolesarji še posebej v mestnih središčih ne upoštevajo prometnih predpisov, predvsem varnostne razdalje ter smer vožnje. Motoristi pa nesrečo povzročijo predvsem zato, ker ne poznajo svojega motornega kolesa in precenijo svoje sposobnosti. Zato Leskovar poziva, naj uporabljajo zaščitna sredstva: »Ne le varnostno čelado, ampak tudi kombinezon, rokavice in motoristične škornje. Pred začetkom sezone naj pregledajo motorno kolo.«

Povejmo še to, da se po državi začenja preventivna akcija, katere namen je povečati delež uporabe varnostnih pasov na vseh vožnjah in s tem zmanjšati posledice prometnih nesreč. V času akcije bo agencija za varnost prometa izvajala različne aktivnosti, med drugim pa bodo policisti in redarji poostreno nadzirali uporabo pasov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika, Sociala, Kolesarjenje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...