Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Kolesarji (foto: Ingimage)
Kolesarji

Ob začetku kolesarske in motoristične sezone policija in zdravniki opozarjajo na previdnost

13.03.2017, 15:54 Petra Stopar

S toplejšimi dnevi se na cestah pojavljajo prvi motoristi ter vedno več kolesarjev, s tem pa je potrebna dodatna previdnost. Število poškodovanih se sicer zmanjšuje, je pa med njimi več smrtnih žrtev.

Na urgenci že več let opažajo, da se število obravnav kolesarjev v marcu v primerjavi s februarjem poveča za več kot enkrat, poudarja vodja urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Anže Kristan. Trend naraščanja poškodovanih doseže svoj vrh junija, podobno je pri motoristih. Poškodbe, ki nastajajo so večinoma izjemno hude in zajemajo več organov. »Izpostavil bi poškodbe glave, ki so prisotne pri polovici vseh težjih poškodovancev, potem imamo poškodbe trebuha, prsnega koša, hrbtenice in okončin. Ko gre za poškodbo možganov, pa lahko kljub temu, da poškodovanec preživi, ta potrebuje oskrbo ali pomoč pri vsakdanjem življenju,« je dejal Kristan.

Po besedah Matjaža Leskovarja iz Generalne policijske uprave policija ugotavlja, da kolesarji še posebej v mestnih središčih ne upoštevajo prometnih predpisov, predvsem varnostne razdalje ter smer vožnje. Motoristi pa nesrečo povzročijo predvsem zato, ker ne poznajo svojega motornega kolesa in precenijo svoje sposobnosti. Zato Leskovar poziva, naj uporabljajo zaščitna sredstva: »Ne le varnostno čelado, ampak tudi kombinezon, rokavice in motoristične škornje. Pred začetkom sezone naj pregledajo motorno kolo.«

Povejmo še to, da se po državi začenja preventivna akcija, katere namen je povečati delež uporabe varnostnih pasov na vseh vožnjah in s tem zmanjšati posledice prometnih nesreč. V času akcije bo agencija za varnost prometa izvajala različne aktivnosti, med drugim pa bodo policisti in redarji poostreno nadzirali uporabo pasov.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...