Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Za krofe je pomembna primerna temperatura

Oddaje | 13.02.2017, 20:39 Matjaž Merljak

Sestra Nikolina je že tretjič letos sodelovala v jutranji oddaji Svetovalnici. Oddaja je v živo potekala z Brezij. Odgovarjala je vprašanja poslušalk o pripravi ocvrtega sira, ježka iz temnega biskvita, domačega kruha, domačih rezancev, krofov in bureka.

Kaj delam narobe, da so krofi mastni - je to zaradi olja?

Ja, lahko tudi zaradi olja, predvsem pa mora biti prava temperatura cvrtja, sicer se ne naredi skorjica in krof se kuha. Tudi če je testo preveč zabeljeno, lahko vpliva na mastnost krofov. Alkohol, ki ga dodamo kvašenemu testu, pa preprečuje, da pije maščobo. Nekateri dodajo pecilni prašek, ki naj bi tudi vplival, da so manj mastni. Krofe lahko pripravljate v mešanici olja in masti, a še vedno je pomembna prava temperatura. To preverite tako, da kroglico testa položite v olje. Ta pade na dno in če nato v času, ko preštejemo en-dva-tri, priplava na vrh, je temperatura prava. Pomembno je tudi, da posodo, ko cvrete prvo stran krofa, pokrijete. Temperaturo gorišča je treba sproti regulirati.

Ali lahko za pripravo krofov uporabim pirino polnozrnato moko?

Seveda lahko. Za prvo pripravo, da boste ugotovili pravilno trdoto testo, vzemite 1/3 polnozrnate moke, ostalo pa belo moko ter temu prilagodite količino tekočino. Postopek izdelave oz. cvrtja ni nič drugačen. Krof bo pisan, ne bo tako puhast, je pa zato po okusu veliko boljši.

Več odgovorov poiščite na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino. O pripravi krofov ste sestro Nikolino spraševali tudi v eni od januarskih svetovalnic in spet jo boste naslednjič, saj jo bomo znova obiskali na pustni ponedeljek, 27. februarja 2017. Prisluhnite ob 8. uri in sodelujte!

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica
Novinarska konferenca UKC Ljubljana in Onkoloskega instituta Ljubljana (photo: STA) Novinarska konferenca UKC Ljubljana in Onkoloskega instituta Ljubljana (photo: STA)

Izjemen uspeh slovenskih kirurgov

Slovenski kirurgi so dosegli nov mejnik. Uspešno so namreč opravili prvo endoskopsko kirurško odstranitev raka nosnega dela žrela z rekonstrukcijo. Podrobnosti so predstavniki ORL Klinike na UKC ...

Dr. Helena Jaklitsch (photo: STA) Dr. Helena Jaklitsch (photo: STA)

Evropska resolucija, slovenska tišina

Pretekli konec tedna se je v sosednji državi odvil koncert, ki so mu slovenski osrednji mediji, pa tudi politični veljaki predvsem leve provenience namenili ogromno pozornosti. Ne le na dan ...

Sara Isaković (photo: NL) Sara Isaković (photo: NL)

»Tista« plavalka, danes mamica in psihologinja

Kjerkoli se Sara Isaković pojavi, se je večina še vedno najbolj spomni po njeni izjemni športni karieri. Tudi njej ostaja v lepem spominu, kot sama opiše, zlato obdobje športnega plavanja, ko je ...

Geolog Tristan Rome (photo: Maja Morela) Geolog Tristan Rome (photo: Maja Morela)

Kamen iz časa dinozavrov

V poletnih mesecih v naravi pogosteje opazimo kamenje, ki sestavlja morsko obalo, nabrežja rek, potokov ter se več tisoč metrov dviga nad površje zemlje in gradi gore. Te kamnine so prepotovale ...