Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Za krofe je pomembna primerna temperatura

Oddaje | 13.02.2017, 20:39 Matjaž Merljak

Sestra Nikolina je že tretjič letos sodelovala v jutranji oddaji Svetovalnici. Oddaja je v živo potekala z Brezij. Odgovarjala je vprašanja poslušalk o pripravi ocvrtega sira, ježka iz temnega biskvita, domačega kruha, domačih rezancev, krofov in bureka.

Kaj delam narobe, da so krofi mastni - je to zaradi olja?

Ja, lahko tudi zaradi olja, predvsem pa mora biti prava temperatura cvrtja, sicer se ne naredi skorjica in krof se kuha. Tudi če je testo preveč zabeljeno, lahko vpliva na mastnost krofov. Alkohol, ki ga dodamo kvašenemu testu, pa preprečuje, da pije maščobo. Nekateri dodajo pecilni prašek, ki naj bi tudi vplival, da so manj mastni. Krofe lahko pripravljate v mešanici olja in masti, a še vedno je pomembna prava temperatura. To preverite tako, da kroglico testa položite v olje. Ta pade na dno in če nato v času, ko preštejemo en-dva-tri, priplava na vrh, je temperatura prava. Pomembno je tudi, da posodo, ko cvrete prvo stran krofa, pokrijete. Temperaturo gorišča je treba sproti regulirati.

Ali lahko za pripravo krofov uporabim pirino polnozrnato moko?

Seveda lahko. Za prvo pripravo, da boste ugotovili pravilno trdoto testo, vzemite 1/3 polnozrnate moke, ostalo pa belo moko ter temu prilagodite količino tekočino. Postopek izdelave oz. cvrtja ni nič drugačen. Krof bo pisan, ne bo tako puhast, je pa zato po okusu veliko boljši.

Več odgovorov poiščite na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino. O pripravi krofov ste sestro Nikolino spraševali tudi v eni od januarskih svetovalnic in spet jo boste naslednjič, saj jo bomo znova obiskali na pustni ponedeljek, 27. februarja 2017. Prisluhnite ob 8. uri in sodelujte!

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica
Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec) Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec)

Veselje, skrbi in mnogo pozitivnih spodbud

Današnji prvi šolski dan so nekateri pričakali z veseljem, drugi z žalostjo v srcu, tretji prestrašeni, prav vsi pa radovedni, kaj jim bo prineslo novo šolsko leto. Pri prvošolcih in dijakih prvih ...

Milena Miklavčič (photo: Tatjana Splichal - Družina) Milena Miklavčič (photo: Tatjana Splichal - Družina)

Od danes že lahko oddate svoj podpis za življenje

Volivci lahko od danes oddajo podpis pod dve referendumski in dve zakonodajni pobudi. Pobudniki referenduma o urejanju trga dela in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo lahko 40.000 ...

Mir, sončni zahod (photo: Unsplash) Mir, sončni zahod (photo: Unsplash)

Kako močno ga pogrešam…

Ena največjih bolečin za starša je, če si njegov otrok sam vzame življenje. A tudi pred tem neskončnim trpljenjem si na Radiu Ognjišče ne zatiskamo oči. V Večeru za zakonce in družine smo znova ...

Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay) Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay)

Rok Jeras: »Naši hlevi so postali bolnišnica«

Bolezen modrikastega jezika se izjemno hitro širi, predvsem rejci ovc se soočajo z velikimi izgubami. Novih uradnih podatkov na strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni, ...

Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv) Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv)

Brez te skupnosti bi ostal brez kisika

Gibanje Pot že več kot šest desetletjij povezuje mlade, družine in duhovnike, ki iščejo globlji odnos s Kristusom in pristno skupnost v Cerkvi. V pogovoru z duhovnikom Tomažem Kodričem smo se ...