Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Prešeren in Urška v Clevelandu (foto: Anka Žakelj)
Prešeren in Urška v Clevelandu

Prešernov dan pri Mariji Vnebovzeti

Slovenci po svetu | 20.02.2017, 12:00 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so praznovali Prešernov dan, in sicer v dvorani župnije Marije Vnebovzete. Prireditev je zelo lepo uspela.

Pretekli torek, 14. februarja, smo praznovali dvojni praznik, god svetega Valentina in pa svetih Cirila in Metoda. Valentin je bil duhovnik in pozneje škof. Bil mučenec, obglavljen in na mestu njegovega groba so zgradili baziliko. Je tudi neki svetnik pomladi, saj pregovor prvi, da se na njegov god ptički ženijo in od tod si izmenjamo ljubezenske voščilnice. Sveti Ciril in Metod imata tudi ta dan svoj praznik in po novem rimskem koledarju, saj je Ciril umrl 14. februarja. Pred tem smo se jih spomnili 5. julija. Nekateri slovanski narodi ga še vedno obhajajo na ta dan. Brata Ciril in Metod sta oba imela cesarske službe, a sta se odločila iti v misijone. Poslana sta bila med Slovane in med njim širila veselo novico. Slavita kot partona Evrope skupaj z svetim Benediktom.

Ples Urške in Prešerna
Ples Urške in Prešerna © Anka Žakelj

Resnica današnjih časov je vidna vsepovsod. Vse težje se ohranja, kar imamo. Iz Lemonta pri Chicagu je prišla vest, da bo prekinila izhajati Ave Marija po več kot sto letih, kot publikacija. Vzrok za to je primankljaj naročnikov in s tem tudi finančna kriza. Uredništvo se je odločilo nadaljevati svoje poslanstvo, le da bo od sedaj naprej dosegljiva le potom računalnika. Vsak si bo lahko sam natiskal in prebral, saj format ostaja isti.

Slovenska sobotna šola, ki deluje v župniji Marije Vnebovzete, je sinoči vodila ali priredila reverse raffle, tombolo, s katero si je upala zbrati nekaj finančnih sredstev, ki bodo namenjeni olajšati breme mladih učenk in učencev se podati na obisk Slovenije v poletnih mesecih.

Naslednjo nedeljo nas pa vabi mladina Slovenske šole župnije svetega Vida na tako zvani brunch, zajtrk in kosilo ob enem, ki ga prirejajo starši v dvorani. Tudi tu je izkupiček namenjen olajšanju obratovanja šole.

V duhu praznovanja tudi pogrinjski na mizah
V duhu praznovanja tudi pogrinjski na mizah © Anka Žakelj

France Prešeren v Clevelandu
France Prešeren v Clevelandu © Anka Žakelj
Prešernov dan, ki se je odvijal preteklo nedeljo v dvorani Marije Vnebovzete, je pa izjemno lepo uspel. Polna dvorana gostov, ki je užila okusno kosilo ob primerno okrašenih mizah, je bila priča programu, ki ga je pripravilo uredništvo mesečnika Slovenski ameriški časi. Pevci mešanega zbora Korotan so odpeli Zdravljico in nato je recitiral Prešernovo Vrbo Božo Pust. Kar je pa sledilo je bilo pa skoraj nepričakovano. Plesna skupina Kres je uprizorila v plesu, besedi in glasbi Prešernovega Povodnega moža. Med recitacijo so vključili glasbene vložke in ob njih plesalci zaplesali, oblečeni v primernih časovnih narodnih nošah, le da je tu in tam bil kakšen pomankljaj. Mladi plesalci so se lepo odrezali in uprizorili ljubljansko druženje v času Prešernovega pisanja Povodnega moža. Še mladenič in lepa Urška sta se vse hitreje zavrtela in se zgubila v utopu za zaveso. Lepi predstavi je sledila še takozvana kitajska tombola z zelo lepimi dobitki darovanimi od zvestih podpornikov časopisa Slovenski ameriški časi. Človek bi si želel še več takih predstav, da pokažemo, da smo kulturni narod in nam to nekaj pomeni. Morda bo pričakovati kaj podobnega naslednje leto ob kulturnem prazniku.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...