Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Umrl p. Pavel Leskovec

11.02.2017, 16:40 Petra Stopar

V 97. letu starosti je umrl p. Pavel Leskovec, dolgoletni urednik slovenskega programa Radia Vatikan. Med njegova prizadevanja na kulturno-verskem področju slovensko uredništvo Radia Vatikan šteje dejstvo, da je pater vsako leto med počitnicami posnel od deset do petnajst slovenskih cerkvenih zborov.

Pater Pavel Leskovec je bil rojen 19. junija 1920. V Družbo Jezusovo je vstopil 24. oktobra 1939. Posvečen je bil 28. aprila 1949, slovesne zaobljube pa je imel 2. februarja 1957. Predstojniki Družbe Jezusove so p. Pavla Leskovca že v času študija teologije določili, da bo profesor na Papeškem Vzhodnem inštitutu v Rimu. Tako se je p. Pavel po osnovni teologiji posvetil študiju vzhodne teologije, zlasti nauku o Cerkvi ali vzhodni ekleziologiji, in še tu s specializacijo za vzhodne Katoliške in Pravoslavne cerkve med slovanskimi narodi. To tematiko je predaval na Papeškem vzhodnem inštitutu od leta 1955 do 1990, ko je zaradi dosežene starosti postal zaslužni profesor. Zadnja leta je preživel v domu za ostarele jezuite v skupnosti Petra Kanizija v Rimu.

Patrovo vodenje slovenskega programa Radia Vatikan sovpada z vzponom in padcem komunizma doma in po svetu. Med pomembnimi pobudami, ki jih je uvedel v slovenski program Radia Vatikan naj naštejemo le nekaj: Slomškove oddaje, Baragove oddaje, oddaje za otroke, družine, mladinske oddaje, pridige ob sobotah in drugo.

Izjemno pomembno pa vedno bolj postaja njegovo kulturno in versko delovanje, ki ga je skozi 20 let uresničeval tako, da je vsako leto med počitnicami posnel od 10 do 15 slovenskih cerkvenih zborov tudi za potrebe slovenskega programa Radia Vatikan. V dveh desetletjih se je nabralo za okrog 300 ur posnetkov slovenskih župnijskih in drugih cerkvenih zborov v obdobju največje umetniške pokoncilske ustvarjalnosti na bogoslužni ravni. Cerkev na Slovenskem ima tako arhiviran veliki del svoje pokoncilske glasbene obnove in prenove, kar je že z arhivskega vidika izjemen uspeh. To veliko glasbeno gradivo seveda čaka na strokovno obdelavo. Pater Pavel pa je tudi z veseljem pristal, da je to gradivo sedaj shranjeno v glasbenem arhivu Radia Ognjišče.

Vir: Radio Vatikan

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...