Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Odvečna hrana s trgovskih polic v pomoč najrevnejšim

Cerkev na Slovenskem | 09.02.2017, 16:00 Petra Stopar

Na sedežu Nadškofijske Karitas Maribor so predstavili humanitarni projekt Donirana hrana. Pri tem projektu, ki se je včasih imenoval Viški hrane, se je Karitas povezala z Zvezo Lions klubov Slovenije.

V Zvezi Lions klubov Slovenije želijo opozoriti, da obstaja pot, kako užitno hrano, namesto med odpadke, preusmeriti k tistim, ki so v stiski in jo resnično potrebujejo. Člani Lions klubov po 70 trgovinah po vsej državi vsak večer prevzamejo hrano in jo dostavijo v zbirne centre socialnih ustanov. Te nato pakete hrane razdelijo ogroženim družinam ali posameznikom na podlagi ustreznih kriterijev. Prejemnikov je vseh skupaj 2500, so sporočili.

Tudi na Nadškofijski Karitas Maribor so povedali, da projekt izvajajo vsak dan v dveh sklopih. Prvi se nanaša na zbiranje in shranjevanje oz. skladiščenje viškov hrane, kar poteka po zaprtju trgovin. Drugi del pa se nanaša na pripravo paketov in izdajo prejemnikom pomoči med 8. in 9. uro med tednom, ob sobotah in nedeljah ter praznikih pa med 10. in 11. uro.

Izvajanje projekta spremlja strokovna sodelavka, ki opravi prvi socialni razgovor in pripravi komisiji predlog vključitve posameznika oz. družine. Glede na socialno ogroženost so v projekt vključeni enkrat, dvakrat ali trikrat tedensko. Prejemnike pomoči kontinuirano spremljajo tudi širše in jih vključujejo v druge programe pomoči Karitas. Dnevno v projekt vključujejo tudi tiste prosilce, ki prihajajo po redne pakete pomoči in navedeni artikli predstavljajo priboljšek oz. dodatek ter tudi uporabnike Karitasovega Zavetišča in Materinskega doma.

V obdobju od oktobra lani do konca januarja letos je bilo tako v donacije hrane vključenih 86 družin oz. posameznikov, od tega 64 odstotkov družin in 36 odstotkov posameznikov. Skupaj je redno pomoč prejemalo 223 oseb. Največkrat je razlog vključitve slabo socialno in zdravstveno stanje, brezposelnost in dolgotrajna oz. trenutna socialna stiska. V povprečju dnevno pomagajo z donirano hrano približno od 70 do 90 socialno najbolj ogroženim osebam v Mariboru.

Prisluhnete lahko celotnemu pogovoru s strokovno delavko Karitas Polono Šporin.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Dogodki, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.