Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Pišite na roko za vsestranski razvoj osebnosti!

23.01.2017, 08:00

23. januarja v številnih državah po svetu obeležujemo kot Mednarodni dan pisanja z roko. Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih sicer razvijamo s pisanjem na roko. Mnogi zato govorijo o digitalni demenci, 'bolezni', ki jo digitalne tehnologije povzročajo človeškim možganom.

Informacijska tehnologija zmanjšuje naše motorične spretnosti

Dejstvo je, da se večina današnje pisne komunikacije odvija s pomočjo računalniške tipkovnice. A zakaj je tudi pisanje z roko pomembno? „Raziskave kažejo, da možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu obdrži več časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, v daljših časovnih sklopih in imajo več kreativnih zamisli,“ je za radio Ognjišče povedala mag. Marijana Jazbec, strokovnjakinja za razvoj kadrov, grafologinja in forenzična preiskovalka pisav. Nemški psihiater in psiholog Manfred Spitzer je v delu Digitalna demenca dokazal, da so za razvoj možganov ključne tradicionalne tehnike učenja, kot je učenje na pamet, ponavljanje, pisanje z roko.

Pisanje z roko je vseživljenjska fino motorična spretnost in za spretnosti velja, da jih razvijamo le, če vadimo. „Pri pisanju z roko je tako kot pri igranju klavirja. Če ne pišemo, postane naša roka toga, okorna in nekega dne postane pisava tako nečitljiva, da lahko pišemo le z računalnikom. Seveda smo v dobi informacijske tehnologije, a pomembno je ohranjati možnost izbire. Osebna sporočila, denimo pohvale, zahvale, čestitke in izraze sožalja je veliko bolj primerno pisati z roko,“ pojasnjuje grafologinja.

23. januarja tako poteka pobuda Radi pišemo z roko za ozaveščanje širše javnosti o pomenu ohranjanja spretnosti pisanja z roko. „Pa tudi vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do rokopisa, to je, da je pisanje z roko nekaj pozitivnega, izvirnega, kar poudarja individualnost osebe. Pa tudi spodbuditi razvoj fine motorike, kar je pomembno tudi na drugih področjih,“ trdi Jazbečeva.

Pobudi se enostavno pridružite takole, da na socialnih omrežjih danes objavite fotografijo z vašim rokopisom ali pa se posnemite 'selfie' z besedilom v rokah.

Pobuda o pomenu pisanja z roko izhaja iz ZDA in se širi v druge države, denimo Nemčijo, Italijo, Nizozemsko, Avstrijo, kjer predvsem v šolah opažajo vse slabše finomotorične spretnosti pri otrocih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Evropska zastava (photo: Pixabay) Evropska zastava (photo: Pixabay)

Dan Evrope - Kako naprej?

Dan Evrope je za vsakega državljana stare celine velik praznik, čeprav ga zadnja leta doživljamo z grenkim priokusom. Zdi se, da je stara celina, ki se je po drugi svetovni vojni začela povezovati ...

Papež v nagovoru (photo: Vatican Media) Papež v nagovoru (photo: Vatican Media)

Kdor ljubi denar, ne ljubi kot Jezus

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes zbralo veliko romarjev, močna zasedba je prišla iz Kolumbije in iz številnih zastav svoje dežele izoblikovala pravo pisano polje. Besede papeža Frančiška, ...