Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Izberimo ljubezen, izberimo življenje. (foto: Zavod Zivim)
Izberimo ljubezen, izberimo življenje.

Zakaj kontracepcija škoduje partnerskemu odnosu?

14.12.2016, 18:10 Marjana Debevec

Oddajo Pogovor o smo tokrat posvetili vprašanju odnosa Slovencev do življenja. Med drugim smo se dotaknili nedavnega predloga, da bi bila kontracepcija dosegljiva z doplačilom, pa tudi burnega odziva na prikazovanje filma Čudež življenja pred frančiškansko cerkvijo v Ljubljani. Gostje so spregovorili o številnih negativnih tako fizičnih, kot psihičnih in duhovnih posledicah uporabe hormonske kontracepcije na žensko in njen odnos z možem, pa tudi nasploh o veselju do življenja.

Božična devetdnevnica v nas prebuja občutke pričakovanja tistega rojstva, ki je spremenilo tok zgodovine. Vendar pa tudi vsako rojstvo človeka s seboj prinese ogromno veselja, nežnosti in lepote, je prepričana farmacevtka in voditeljica tečaja Fertility care Maja Vovk. »In bi si želela, da bi znali to lepoto, ki jo doživljamo ob rojstvu, ko pogledamo majhnega dojenčka, nositi še naprej potem v življenju in opaziti, kaj vse lepo nas obdaja«.

Moralni teolog p. Tadej Strehovec pa je poudaril, da božično zgodbo razume kot veliko spodbudo k temu, da bi se veselili svojega življenja in pa življenja drugih ljudi. Obenem pa nam božična zgodba sporoča, da na tem svetu ni idealnih družin, je zatrdil in dodal: »Ko bomo gledali jaslice, bomo videli eno zelo preizkušano družino; Jožefa in Marijo, ki sta bila revna, begunca, daleč od doma, ki nista imela nekih stvari, ki jim mi danes imamo v naši družbi, ki pa za nas kristjane predstavljata sveto družino zato, ker sta s tem, ko sta sprejela otroka, sprejela življenje otroka, sta obenem sprejela Boga v svojo sredo.«

Zato je zaželel, da bi se kristjani znali upreti kulturi, ki nasprotuje družini, življenju in dostojanstvu človeka, pomagali mladim družinam, da bi se lažje odločale za življenje, ter se hkrati spomnili tistih, ki iz različnih razlogov ne morejo imeti svojih otrok in ob pogledu na jaslice še bolj trpijo. »Da bi znali tudi te ljudi sprejeti v naša občestva; kot tudi tiste, ki iz takšnega ali drugačnega razloga žalujejo za svojim nerojenim otrokom. Tudi za njih ima božična zgodba globoko sporočilo: to pa je, da nas Bog nikoli ne zapusti, da se Bog tako, kot se je rodil v Betlehemu, rojeva tudi v naših konkretnih življenjskih situacijah, in nam pomaga pri reševanju številnih izzivov, s katerimi se soočamo.«

Direktorica Zavoda Živim, ki je preteklo jesen doživel številne napade zaradi prikazovanja filma Čudež življenja, Katarina Nzobandora pa je prepričana, da veselje do življenja ne sme ostati le v teoriji. Predlaga, da se v tem adventnem času umaknemo od luči in blišča ter se s konkretnimi dejanji usmerimo k našim bližnjim, da si vzamemo čas zanje in jim prinesemo veselje.

»Da se vsaj prijazno nasmehnemo, če že ne moremo reči besede; da vsaj molimo ali blagoslavljamo to osebo; pa predvsem mogoče da nehamo obsojati, da se malo zadržimo. Zato ker obsojanje širi toliko negativizma. Da res začnemo s čisto konkretnimi dejanji širiti veselje do življenja«, je v oddaji Pogovor o še dejala Katarina Nzobandora. Posnetek oddaje, ki je bila sicer posvečena uporabi hormonske kontracepcije in njenim učinkom, najdete na naši spletni strani radio.ognjisce.si.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.