Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko

Na festivalu Ritem srca bo tudi Borut Skočir

06.10.2016, 11:57 Mateja Feltrin Novljan

Kantavtor Brout Skočir prihaja iz Kobarida, na festivalu Ritem srca bo z nami drugič. Letos se predstavlja s pesmijo Spet nov dan.

Kako, kdaj in zakaj je nastala letošnja festivalska pesem?
Letos se predstavljam s pesmijo Spet nov dan. Moje pesmi večinoma nastanejo po navdihu in tudi ta je nastala tako. Kdaj je nastala, pa res ne bi vedel. Zame konec koncev to sploh ni pomembno. Nastala je pač nekega dne, vsak dan je nov dan in vsak dan je nova pot, ki ti prinaša ovire, pa tudi dobre stvari. Da pa prehodimo te ovire, nam pomaga ljubezen. Kdo je poosebljena ljubezen, pa več ali manj vsi vemo.

Kaj bi zaželel svoji pesmi, ki bo šla med ljudi?

Moji pesmi želim predvsem veliko sreče in da bi ljudje nekako razumeli njeno sporočilo.

Kakšen ritem prinaša in kaj sporoča srcu?

Zanimivo vprašanje, kakšen ritem prinaša. Štiričetrtinski je. Razumem vprašanje, ampak tako vprašanje zahteva pač tudi abstrakten odgovor. Če bi se izrazil v slikarskem žargonu bi rekel, da nek svetel ritem, s svetlimi odtenki.

Tebi najlepši verz, misel v pesmi?

Najlepši verz je: Moja moč je v iskanju Ljubezni.

Kdaj si se prvič srečal s sodobno krščansko glasbo?

Zelo dolgo nazaj sem se srečal s to glasbo, ko sem dobil v roke prvo kaseto Glorije. To zvrst glasbe sem začel ustvarjati približno leta 1989, takrat enkrat.

Kdo je tvoj glasbeni vzornik – v Sloveniji, v tujini?

Moj glasbeni vzornik v Sloveniji Aleksander Mežek, nekako mi je zelo blizu,v tujini pa John Denver.

Kaj bi spremenil, da bi bila sodobna krščanska glasba bolj prisotna na koncertih, srečanjih v Sloveniji?

Za to se bo moralo spremeniti stanje duha v našem prostoru. Dokler bo vera oziroma krščanstvo nekakšen tabu, bo to zelo težko. Mislim, da bomo morali kot Izraelci z Mojzesom prehoditi skozi puščavo vsaj štirideset let. Naša težava pa je še v tem, da nimamo Mojzesa in se bojim, da bo ta pot trajala še dlje. 

Kako vidiš svoje glasbeno ustvarjanje čez 10 let?

Čez deset let … Ne vem. Jaz se bom trudil, ustvarjal svojo glasbo, besedila, si trgal čas za ustvarjanje, delal dobro, potem pa bomo videli, kaj bo Bog s tem naredil.

Kako doživljaš festival Ritem srca?

Ta festival je ena pozitivna stvar, sploh za nas ustvarjalce sodobne krščanske glasbe. Nudi nam priložnost, da se izrazimo, sporočimo ta pozitivna sporočila naprej. Hvala Bogu, da je. Hvala tudi Radiu Ognjišče, da to spodbuja in podpira.

Tvoje vabilo na festival Ritem srca vsem ljudem, ki imajo radi tovrstno glasbo.

Frekvenco vašega radia naravnajte na Radio Ognjišče, udobno se namestite in želim vam prijetno poslušanje in duhovno doživetje, ker to nedvomno bo. Vsem, ki bodo v dvorani, pa želim, da bi doživeli nepozaben večer.

Kaj bi zaželel glasbenim kolegicam in kolegom, s katerimi boste skupaj na odru?

Svojim kolegom iz srca želim močan udarec ritma srca.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Ritem_srca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...