Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko

Lahovnik o vladi in njenem nepoznavanju osnovnih sredstev

05.10.2016, 15:32 Tanja Dominko

Pred današnjo predstavitvijo predloga proračuna je v javnosti odjeknila izjava računskega sodišča, ki se ni moglo izreči o zbirni bilanci stanja državnega proračuna ob koncu leta 2015, češ da nima na voljo podatkov o osnovnih sredstvih, ki jih ima država. Zadevo so včeraj kritično označili že v Slovenski demokratski stranki, kjer se sprašujejo, ali je proračunska razprava sploh smiselna, če država nima urejenih evidenc o svojem premoženju. Mi smo za komentar zaprosili prof. dr. Mateja Lahovnika, profesorja na Ekonomski fakulteti in nekdanjega ministra za gospodarstvo.

Revizorji so tako ugotovili, da ni podatkov o osnovnih sredstvih, kot so računalniki, avtomobili ali zemljišča, bodisi so podatki pomanjkljivi, zemljišča vrednotena po en evro na kvadratni meter, umanjkale so umetniške slike, stoli in še marsikaj. Prav tako ni zadovoljivih podatkov o dolgoročnih finančnih naložbah, kot je NLB, in o terjatvah in obveznostih sklada za nasledstvo. Da lahko vlada načrtuje proračun, čeprav niti ne ve, kaj ima, se zdi profesorju na ekonomski fakulteti dr. Lahovniku izredno problematično. "To je zelo problematično, ker moramo vedeti, da mora imeti v Sloveniji vsako podjetje urejeno dokumentacijo, sicer proti njemu hitro ukrepa Finančna uprava. Tudi vsako gospodinjstvo mora imeti urejene podatke. Očitno tega ne ve samo slovenska vlada."

Na vprašanje, s kakšnimi podatki so razpolagali v času vlade Boruta Pahorja, ko je bil sam gospodarski minister, je Lahovnik odgovoril. "Stanje se vleče že več let. Ampak pred leti se je začelo urejati, toda zadnje ugotovitve Računskega sodišča kažejo, da na tem področju ni bilo dovolj narejeno."

Čeprav bi lahko rekli, da je za takšne evidence pri vrednotenju osnovnih sredstev kriva šlamparija, Lahovnik meni, da so v ozadju tudi osebni interesi. "Največji problem nastaja, če niti na področju premičnin ne vemo, s čim država razpolaga. Tu je potem prostor za manipulacije. Lahko da v tem trenutku v državi cela vrsta zasebnikov uprablja s premoženjem, ki je v lasti države." Čigavi in kateri interesi, bi lahko pokazala preiskava, a saj vemo, ko gre za državni proračun, je ni pričakovati, privatne žepe država veliko bolj in raje preverja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...