Boštjan SmoleBoštjan Smole
Vzdrževanje oddajnikov (foto: ARO)
Vzdrževanje oddajnikov

Radio Ognjišče tudi na digitalnem radijskem omrežju

Radijski utrip | 08.09.2016, 12:37 Andrej Šinko

V digitalnem radijskem omrežju, ki naj bi zaživelo že ta mesec in v katerega bo vključenih devet izdajateljev trinajst radijskih programov, bo tudi Radio Ognjišče. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je naši radijski postaji podelila pravico za razširjanje radijskega programa v novem, digitalnem načinu radijskega oddajanja na območju Slovenije. Največ pravic je dobil Javni zavod RTV Slovenija, ki bo digitalno lahko oddajal štiri programe, in sicer prvi program Radia Slovenija, Val 202, Ars in Radio Si.

Za Radio Ognjišče to pomeni, da bomo digitalno oddajali na sedmih točkah po državi, od tega na petih, kjer nimamo oddajnika za FM signal. Tako bomo poleg Krvavca in Tinjana, kjer imamo FM signal, oddajali še na Pohorju, Plešivcu, Trdinovem vrhu, Krimu in Nanosu. RTV Slovenija je sicer 2. septembra že začela poskusno oddajati z oddajnika na Krvavcu.

Kakšna je pokritost z digitalnim signalom?

Agencija ocenjuje, da bo za notranji prenosni sprejem pokritost znašala več kot 60 odstotkov, za mobilni sprejem pa več kot 70 odstotkov prebivalstva Slovenije, vključno z večjim delom avtocestnega križa.

Kaj je potrebno za poslušanje radia prek digitalnega signala?

Poslušalci bodo za sprejem programov v digitalni tehniki potrebovali ustrezne sprejemnike, ki morajo obvezno imeti oznako za tehnologijo DAB+. Oznaka DAB ni dovolj, saj sprejemnik, izdelan za DAB, ni zmožen dekodiranja signala DAB+, ki bo v uporabi v Sloveniji. Pri nas je že možno kupiti sprejemnike, ki podpirajo signal DAB+, pa tudi posamezni avtomobilski proizvajalci sprejemnike DAB+ že vgrajujejo v avtomobile.

Radio Ognjišče bo še naprej oddajal tudi prek FM signala

Začetek digitalnega radia pa ne pomeni ugašanja analognega FM radia. Ta v Sloveniji ostaja, kar pomeni, da bo mogoče obstoječe radijske programe poslušati tako kot do sedaj, dodajajo v agenciji. Omrežje DAB+ bo namreč obratovalo vzporedno z analognimi FM omrežji, saj digitalni radio ni nadomestek za analogni FM radio, temveč vzporedna pot, ki nudi predvsem dodatne zmogljivosti. Omrežje s tehnologijo DAB+ prinaša nadgradnjo več kot dvajset let stare tehnologije DAB, za poslušalce pa določene prednosti z učinkovitejšim kodiranjem zvoka, boljšo kakovostjo zvoka ter oddajanjem deset in več programov prek enega multipleksa oziroma omrežja.

Poleg radijskega programa oziroma zvoka nova platforma omogoča večpredstavnostne vsebine, ki lahko dopolnjujejo radijske programe ali ponujajo povsem nove storitve, kot so tekstovna in slikovna sporočila v zvezi s predvajanim programom, elektronski programski vodič ter prometne informacije v obliki dodatnih tekstovnih ali slikovnih sporočil.

Radijski utrip, Dogodki
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...