Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Socialni teden letos o tem, kako smo Slovenijo posvojili kot državo

21.09.2016, 08:55

Socilani teden, ki je pri nas zaživel v letu 2009 želi biti letos odmev na pobude, vprašanja, izzive, ki so se in se porajajo ob 25. obletnici samostojne Slovenije. Organizatorji so za izhodišče priprave tokratnega tedna ponudili poslanico z naslovom „Slovenija moja država?“, v kateri ugoravljajo, da smo v četrtstoletni zgodovini Slovenije dosegli nekatere ključne cilje, večina državljank in državljanov pa je nad stanjem v državi kljub temu razočarana. V poslanici odgovarjajo, zakaj.

Poslanica: Slovenija moja država?

V letu 1990 smo se Slovenke in Slovenci z veliko večino odločili za samostojno državo ter v naslednjem letu to odločitev tudi izpeljali. Hrepeneli smo po svobodi, poštenosti, spoštovanju človekovih pravic, sobivanju različnih, višji stopnji reda in ekonomskem razvoju. Postavljali smo temelje demokraciji. Po 25. letih smo dosegli nekatere ključne cilje, večina državljank in državljanov pa je nad stanjem v državi kljub temu razočarana. Kaj je šlo narobe?

V središču demokracije je človek

Na prvi pogled je bila demokratizacija v letu 1991 izpeljana uspešno. Hitro smo vzpostavili večstrankarski sistem, spisali demokratično ustavo in sprejeli najpomembnejše zakone. Prezrli pa smo bistveno: za demokratično državo ne zadoščajo le demokratična načela, ustava in zakoni. Zagotavlja jo šele demokratična drža njenih državljanov. V letu 1991 smo spremenili sistem, nismo pa se, ne takrat in ne kasneje, usposabljali za demokracijo.

Usposobimo se za demokracijo

Demokracija posamezniku ni prirojena, temveč se je priuči. Za življenje v demokratičnem sistemu državljanke in državljani potrebujemo demokratična znanja in veščine, kot tudi drugačen odnos do države. Usposobimo se za demokracijo! Odkrivajmo zakulisja družbenih dogajanj. Poglejmo nanje iz različnih zornih kotov. Pogovarjajmo se o prihodnosti. Dovolimo si spremeniti mnenje. Bodimo pogumni. Predlagajmo ukrepe, ki bodo spoštovali človekovo dostojanstvo. Oglasimo se ob nepravičnostih v družbi. Ne bojmo se izpostaviti svojega mnenja in ga zagovarjati.

Gradimo skupnost

Demokracija sloni na močni civilni družbi. Politika je preveč pomembna, da bi jo prepustili le politikom. Odpirajmo prostor dialoga in usklajujmo naša stališča. Učimo se drug od drugega. Pomagajmo nemočnim in jih povabimo k besedi. Vzgajajmo voditelje in jim dajmo priložnosti.

Slovenija je tudi po 25. letih še vedno moja dežela. Le z mojim demokratičnim udejstvovanjem pa bo postala tudi moja država.

Še nekaj podrobnosti o socialnem tednu 2016

Koordinator projekta je kot prejšnja leta Socialna akademija, projektu pa se vsako leto pridružijo še organizacije in posamezniki iz civilne družbe. Prav tako kot dosedanje izvedbe socialnega tedna bosta dogodke po Sloveniji uokvirjala uvodni dogodek in zaključni seminar, ki se bo v Planini pri Rakeku odvijal pod naslovom 5 x 5 za boljšo državo. Znana je tudi že zmagovalna fotografija natečaja letošnjega socialnega tedna, na katerem je slavila fotografija Petre Škrjanec.

Organizatorji so prijave za dogodke zbirali do 9. septembra. Tako je v program vključenih več kot 40 dogodkov, ki se bodo zvrstili od Gorice, Komna, Pivke, Radovljice, Cerkelj na Gorenjskem, Trsta, Šenčurja, Kamnika, Ljubljane, Slovenj Gradca, Krškega, Solčave, Maribora, Ponikve do Kamnice, in še kje. Na okroglih mizah, razpravah, pogovorih, predavanjih, filmskih večerih, eksurziji, predstavitvi knjige in simpoziju bodo obiskovalci lahko prisluhnili temam, ki se vrtijo okrog naslovne teme letošnjega socialnega tedna.

Med drugim bodo lahko na simpoziju v Kamniku spoznavali sindikalista in politika Franceta Tomšiča, na Kmetiji Matk v Logarski dolini kmetijo v njeni naravni in družbeni raznolikosti ali v Kamnici sodelovali v razpravi o vlogi mladih pri družbenem angažmaju. Na dogodkih bodo udeleženci med drugim lahko prisluhnili ali spregovorili z Andražem Arkom, Stanislavom Lipovškom, Jernejem Vrtovcem, Aleksandrom Zadelom, Antonom Stresom, Tonetom Krkovičem, Žigo Turkom, Alešem Mavrom in še s kom.

Program socialnega tedna 2016 "Slovenija, moja država?" lahko spremljate na spletni strani, kjer je le ta predstavljen.

Vir: Časnik

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...