Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
P. Jacques Hamel (foto: Radio Vatikan)
P. Jacques Hamel
14.09.2016, 07:49 Marta Jerebič

VIDEO: Papež: Ubijanje v imenu Boga je satansko!

Papež Frančišek je jutranjo mašo v domu sv. Marte daroval za p. Jacquesa Hamela, ki so ga konec letošnjega julija v cerkvi v bližini Rouena umorili islamski skrajneži. Svete maše se je udeležilo približno 80 romarjev iz škofije Rouen, skupaj z njihovim škofom Dominiquom Lebrunom. Papež je v pridigi ostro obsodil ubijanje v imenu Boga.

Vatikan je prvič v neposrednem prenosu prek televizije in radia prenašal papeževo jutranjo mašo iz kapele doma sv. Marte.

»Želim si, da bi vse religije rekle: Ubijanje v imenu Boga je satansko.«

To je osrednji poziv, ki ga je papež izrekel v pridigi, v kateri je spregovoril o tem, kako se je p. Hamel soočil s svojo smrtjo. Jezus je prvi mučenec, ki je dal življenje za nas, s to skrivnostjo se je začela vsa zgodovina krščanskega mučeništva, od prvih stoletij do danes.

Prvi kristjani so izpoved vere v Kristusa plačali s svojim življenjem. Ponujena jim je bila apostazija, torej darujte našim bogovom in ko tega niso storili, ko so zavrnili apostazijo, so jih ubili.

To se ponavlja tudi danes, ko je v Cerkvi več krščanskih mučencev kot v prvem obdobju Cerkve. »Danes kristjane ubijajo, mučijo, zapirajo, koljejo, ker nočejo zanikati Kristusa.« P. Hamel je del te verige mučencev, je dejal papež in tega francoskega duhovnika označil za dobrega, blagega človeka, ki si je prizadeval za bratstvo in mir. Umorjen je bil, kot bi bil zločinec. To je satanski način preganjanja.

A p. Hamel je kot Kristus sprejel mučeništvo na oltarju. Papeža je posebej presunilo, kako je v tistem trenutku z vso jasnostjo izrekel ime morilca: »Z vso jasnostjo je rekel: Pojdi od mene, satan!« Na oltarju je imenoval avtorja preganjanj.

»Ta zgled poguma, mučeništva in njegovega življenja, v katerem je pomagal drugim in si prizadeval za bratstvo, naj vsem nam da pogum, da gremo naprej brez strahu,« je dejal papež in dodal, da je kot mučenec blažen v nebesih, zato ga lahko prosimo, naj nam da blagost, bratstvo, mir in pogum, da povemo resnico: Ubijati v imenu Boga je satansko.


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Znakovni jezik pomaga gluhim in naglušnim. (photo: ) Znakovni jezik pomaga gluhim in naglušnim. (photo: )

Znakovni jezik za enakopravnost gluhih

Pred nami je mednarodni teden gluhih, potekal bo pod tematskim naslovom Z znakovnim jezikom sem enakopraven. V teh dneh bodo gluhi še posebej opozarjali na težave, s katerimi se srečujejo v ...

IAEA _mednarodna agencija za jedrsko energijo (photo: IAEA) IAEA _mednarodna agencija za jedrsko energijo (photo: IAEA)

Slovenija v svetu IAEA

Slovenija je bila na 60. zasedanju Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ta teden poteka na Dunaju, soglasno izvoljena za članico Sveta guvernerjev omenjene ...