Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Večina kupcev lesa domačih

Kmetijstvo | 08.08.2016, 11:33 Petra Stopar

Družba, ki je z julijem uradno prevzela upravljanje z državnimi gozdovi, je do minulega petka na 95 javnih razpisih oddala vsa dela za skoraj 800 izdanih odločb za sanitarno sečnjo v gozdovih, razpisala pa je tudi 15 razpisov za redno sečnjo. Za nakup posekanega lesa je julija sklenila 58 pogodb z domačimi kupci.

Kot je na petkovi novinarski konferenci na sedežu podjetja Slovenski državni gozdovi v Kočevju pojasnil v. d. direktorja Miha Marenče, so odzivi za nakup lesa zelo različni. „Trenutno imamo sklenjenih 58 pogodb, vsi kupci so iz Slovenije. Sledimo predvsem cilju našega zakona, da pospešujemo gozdno-lesno verigo. Gre za 334.600 kubičnih metrov lesa, od tega je 54.500 kubičnih metrov lesa manjše vrednosti,“ je pojasnil in dodal, da predvsem pri takšnem lesu, ki je namenjen pridelavi celuloze in lesnih plošč, pri nas ni dovolj predelovalcev, zato bodo kupce iskali tudi v tujini.

Družba je po pozivu za prijavo nakupa količin lesa po strukturi prejela preko 100 povpraševanj, od tega štiri iz tujine. Povprečna cena prodanega lesa je približno 60 evrov za kubični meter, do petka pa so prodali 35.000 kubičnih metrov, torej so z njim zaslužili okvirno dva milijona evrov.

O sanitarni sečnji oziroma njeni ceni je Marenče povedal, da se cene v povprečju gibljejo okrog 16 evrov za kubični meter. Za redno sečnjo so objavili 15 javnih razpisov, in sicer za skupno količino 54.000 kubičnih metrov. Gre predvsem za območja, kjer se sanitarna sečnja ne izvaja oz. se izvaja v minimalnem obsegu. Do konca leta ima družba na voljo skupno 390.000 kubičnih metrov redne sečnje. Naslednji razpis za redno sečnjo bo objavljen predvidoma konec meseca.

Julija so na Slovenskih državnih gozdovih zaposlili 45 novih sodelavcev, od tega 40 v gozdarstvu, enega v prodaji in logistiki ter štiri v administraciji. Od dosedanjih koncesionarjev so ali bodo do konca avgusta (pre)zaposlili 61 delavcev. Avgusta bodo zaposlili še 64 delavcev, večinoma s področja gozdarstva. Do konca leta bo v podjetju zaposlenih približno 160 ljudi.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...